Hoe tekenen met houtskool

Je wilt weten “Hoe tekenen met houtskool?” Dan ben je hier op de juiste pagina. Houtskool is een reeds lang bestaande techniek waarmee je verrassende tekeningen kan maken en dat vooral in licht en schaduw. Er kunnen verschillende toonwaarden verkregen worden.

Verder is het ook een uitstekend medium (middel) als voorbereiding voor het schilderen. Je kan er namelijk schilderachtige effecten mee bereiken. Als het ware schilderen met houtskool. Bovendien zolang de tekening nog niet gefixeerd is kan e  gemakkelijk in het beginstadium verbeteringen aanbrengen.

Er zijn schilders die alvorens te schilderen, eenvoudige lijnen met houtskool op het schildersdoek aanbrengen als eerste stadium en daarna de lijnen lichtelijk weghalen of fixeren om daarna de lijnen in dunne verf om te zetten als basis.

 

Een voorbeeld hoe tekenen met houtskool

hoe tekenen met houtskool

Dit is een combinatie met pen en houtskool. Dat gaat ook prima samen. Tekenhoutskool is verkrijgbaar in dunne of dikkere pijpjes maar ook in potloodvorm.

hoe te tekenen houtskoolJe kan er van alles mee maken. Vaak wordt dit materiaal onderschat. Je kan er zelfs prachtige portretten mee maken, zowel van mens en dier. En diverse andere onderwerpen ook.

Een houtskooltekening is wel kwetsbaar als deze na voltooiing niet wordt gefixeerd.

De tekening wordt uitgevoerd op niet te glad papier, mag zelfs wat korrelig zijn.

Houtskool is een ideale techniek als voorbereiding op het schilderen. Want men leert er als het ware mee schilderen. Het is heel anders dan tekenen met een potlood. We kunnen lichte tonen verkrijgen en zelfs het papier open laten voor een bepaalde toon zodat we de papierkleur gebruiken als lichtste toon.

En ook is het mogelijk zeer donkere tonen te verkrijgen. Bovendien hebben we niet veel of duur materiaal nodig. Tevens wordt met succes vaak ander materiaal toegevoegd zoals bruin of rood en eventueel wit krijt voor de hooglichten. Dit is meer voor gevorderden.

Wil je meer weten over houtskool, licht en schaduw en tekentechnieken om te leren ga dan direct naar

www.lerentekeneninstappen.com/leren-tekenen-in-stappen/>>

Daar leer je ook tekenen!

hoe te leren tekenen houtskool

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *