Category Archives: kunst

Het verschil tussen namaak en een eigen stijl

Kunst en stijl. Hoe een eigen stijl?

Kunst en stijl tips

Het is gebruikelijk dat kunstenaars door elkaar beïnvloed zijn in kunst  en stijl en iets of meer dan iets hebben overgenomen. Dat was ook bijvoorbeeld bij Picasso en veel kunstenaars voor zijn tijd.

[read more] Your hidden text here [/read]

Dat kan een goede keuze zijn, maar het wordt pas een probleem als je het zodanig doet dat je werk niet of bijna niet te onderscheiden is van een ander.

Als je tekeningen lijken op alternatieven of variaties van iemand anders dan ben je als het ware aan het lenen. Om bijvoorbeeld bij Picasso te blijven of Paul Gauguin welke ook een zienswijze van een ander overnamen zoals het kubisme, expressionisme en impressionisme zorgden er toch voor dat ze tot een eigen stijl kwamen. Continue reading

Het verschil tussen namaak en een eigen stijl

Kunst en stijl. Hoe een eigen stijl?

Gauguin naar Tahiti

Gauguin naar Tahiti zijn gekoesterde wens…

Op 1 april 1891 Gauguin naar Tahiti en zeilt hij Marseille uit en na een overtocht van drieënzestig dagen zagen zij vanuit het schip een gekartelde zwarte kegel zich aftekenend tegen een sombere hemel. Er werd om het eiland Morea gevaren waarna Tahiti zichtbaar werd. De eerste aanblik was de top van een berg. Vroeger klommen de koraalriffen er tegenop, omringden de bergtop en vormden in de loop van eeuwen nieuw land. Het breidt zich nog steeds uit.

Hij had nu binnen een paar dagen zijn drieënveertigste verjaardag. Hoewel hij in het bezit was van een normaal sterk gestel was, gesterkt door het bestaan van zijn jeugd in de open lucht en door diverse atletische oefeningen, zoals boksen, schermen en zwemmen, waarop hij dol was, werd zijn gezondheid, toen hij Tahiti bereikte, meteen slechter . Dit was grotendeels te danken aan zijn constante verslaving in tabak en deels ook aan de ontberingen die hij tijdens zijn vijf jaren strijd voor levensonderhoud had doorstaan.

Waarom ging Gauguin naar Tahiti?

Paul Signac in Parijs had zijn twijfels over het nut van de reis. Wie voldoende verbeeldingskracht bezat hoefde toch niet de halve wereld af te reizen om zijn schilderijen een andere uitstraling te geven? Gauguin wilde de oorspronkelijke bewoners van Polynesië en hun cultuur echt leren kennen. Hij zag de Tropen nu door een roze bril. Maar dit beeld zou spoedig veranderen.

Continue reading Gauguin naar Tahiti

Citaten van Paul Gauguin

Paul Gauguin zelfportet

Citaten van Paul Gauguin

“Beschaving is wat je ziek maakt.”
“In de kunst, heeft iedereen die iets anders dan hun voorgangers hebben gedaan hebben de titel van revolutionair verdiend en alleen zij  zijn die meesters.”

“Er is altijd een grote vraag naar verse middelmatigheid. In elke generatie de minst gecultiveerde smaak heeft de grootste eetlust.”

“Niet te veel direct schilderen naar de natuur. Kunst is een abstractie. Bestudeer de natuur zonder te veel te piekeren en waardeer die schepping welke tot resultaat zal leiden, dat is de enige manier om op te stijgen naar God -… Creëren zoals onze goddelijke meester”

Citaten-van-Paul-Gauguin, zelfportret
Op de achtergrond schilderijen van Tahiti, zelfportet

Citaten van Paul Gauguin: brief van Vincent van Gogh over Paul Gauguin:

“Hij is fysiek sterker dan wij zijn, zo moeten zijn passies ook veel sterker zijn dan de onze. Bovendien is hij de vader van de kinderen, dan heeft hij zijn vrouw en kinderen in Denemarken en tegelijkertijd wil hij juist naar het andere einde van de wereld naar Martinique gaan. Het is afschuwelijk, alle vice versa van onverenigbare verlangens en behoeften die hem moeten leiden. ” (brief Vincent Van Gogh aan Theo van Gogh in 1889)

Er ontstaat een indruk als resultaat van een bepaalde compositie van kleuren, licht en schaduw. Noem het ‘de muziek’ van het schilderen.
“Als ik moe ben om mensen te schilderen (wat ik het liefst doe), begin ik met een stilleven en maak het zonder model af.”

Nog meer citaten van Paul Gauguin:

fruitstilleven; citaten van Paul Gauguin
fruitstilleven

“Ik ben geen schilder die naar de natuur werkt.”
In één van zijn brieven: “Het valt mij op dat de lijnen en kleuren, welke de schilder ter beschikking staan, niet uitsluitend het vermogen bezitten de schouwspelen welke zich aan onze ogen voordoen uit te beelden.
In augustus 1888 schreef Gauguin: “De kunst is een abstractie die we aan de natuur ontlenen terwijl we deze dromend gadeslaan.”

De kunst, zei Gauguin, is ‘het overbrengen van de objectieve werkelijkheid in een temperament’. En wanneer u zijn schilderijen bekijkt ziet u zijn temperament verwant aan spaans-peruviaans.
‘Ik wil’, zei hij , een overweldigende en uitbundige natuur suggereren, een tropische zon die alles in vlammen zet… vandaar al die fabelachtige kleuren.

eiland Tahiti; citaten van Paul Gauguin
Tahiti per boot tegenwoordig n.a.v. citaten van Paul Gauguin

“Als ik moe ben om mensen te schilderen (wat ik het liefst doe), begin ik met een stilleven en maak het af zonder model” schreef Gauguin eens aan de Roemeense vorst Bibesco, één van de verzamelaars van zijn werken, die er ook waren.

Gauguin gaf toe moeite te hebben met naar de natuur schilderen; net als de vroegere schilders en in tegenstelling tot de impressionisten gaf hij er de voorkeur aan te werken in de sfeer van het atelier waar zijn ‘droom’ zich kon verwezenlijken zonder afgeleid te worden door uiterlijke voorvallen. Dit in tegenstelling met Van Gogh, die de voorkeur had naar de natuur te schilderen.
Laat uw reactie achter, hieronder. Dat zou ik echt waarderen.
Frederico

 

De kunst van Picasso

De kunst van Picasso en zijn leven

De kunst van Picasso  , wat kan je daar van leren? Het is niet mijn bedoeling de gehele geschiedenis aan u door te geven. Dat ligt niet binnen dit terrein en is ook te uitgebreid. Ik beperk mijn artikelen waarbij ik focus op het educatieve (leerzame) aspect zodanig dat u een goede achtergrond krijgt om te leren tekenen. Daarbij laat ik echter  de levensomstandigheden en tijd niet achterwege om uit te beelden waarin en waarmee hij leefde. Dit om een beter begrip te krijgen van de kunstenaar.

In Picasso kunst, is vooral de begintijd van Picasso wellicht boeiend voor u. De latere perioden met verschillende stijlen en levensomstandigheden zal ik veel minder uitgebreid behandelen.

Zowel zijn persoonlijkheid als zijn schetsen vind ik belangrijk. Er zijn altijd wel bepaalde aspecten van een kunstenaar die weerklank vinden. Bij de één kan het Van Gogh zijn, bij de ander Picasso of Rembrandt om maar wat op te noemen, of misschien Karel Appel. En dat kan u inspiratie geven. Bij mij werkt het ook zo.

De kunst van Picasso

Indien u bovenmatig geïnteresseerd bent in Picasso kunst of een andere schilder moedig ik u aan boeken te raadplegen in de bibliotheek, boekwinkels of internet. Daar kunt u ook afbeeldingen vinden. Ook geef ik u een beeld van zijn vader, moeder en familie wat ik toch belangrijk vind ,want dan weet u hoe hij is opgegroeid en hoe hij tekenen heeft geleerd. En wat de levensomstandigheden enzovoorts voor gevolgen dit heeft gehad op zijn leven. Privé leven en Picasso kunst.

Don José Ruiz Blasco was geboren dichtbij Malaga in Spanje, rond 1858. Hij trouwde in 1880, dus zeg maar op 22 jarige leeftijd zijn jeugdliefde Dona Maria Lopez. Hij kreeg een baan, zoals ik al vertelde maar u er toch even aan herinner, als tekenleraar op de school voor Schone kunsten en Ambachten. Ook was hij conservator van het plaatselijke museum. Zijn gestalte was groot en blond dan wel rossig haar met de houding van een Engelsman, kon opgewekt zijn maar vertoonde dezelfde koppigheid die later zijn zoon zou kenmerken. Hij kreeg de bijnaam ‘de

de kunst van picassoEngelsman’ omdat hij rossig haar had en de engelse levensstijl bewonderde.  Daarentegen was zijn vrouw waar Picasso meer op leek wat postuur betreft, klein, middelmatig en donker met ravenzwart haar. Zij had een opgewekte aard, was goed, intelligent en een toonbeeld van gratie en geest.Hun karakters deden in niets onder voor elkaar. Op 25 oktober 1881 werd hun eerste kind Pablo Ruiz Picasso geboren.

Toen Picasso 74 jaar was en de zwartwit foto zag kon hij zich   duidelijk de kleuren van de kleren herinneren.

De kunst van Picasso; zijn zusPablo had ook twee zusters Lola en Conchita genoemd waarvan Conchita op de leeftijd van vier jaar stierf aan difterie. Deze gebeurtenis heeft veel indruk op Picasso gehad.
Dit heeft Picasso erg aangegrepen.

En dit heeft zijn leven beïnvloed en ook zijn gedachten over God en Geloof veranderd. Ook op latere leeftijd in Parijs had de kunstenaar een gesprek met zijn jonge geliefde Françoise Gilot. Hij vertelt haar over zijn afspraak met God met betrekking tot het leven van zijn zus en zijn artistieke carrière en het dilemma waarin hij verkeerde.

 

Het leven van Picasso en kunst

Het leven van Picasso en kunst

In een vorig deel van Picasso heb ik u kennis laten maken met Picasso’s kunst. Maar nu nog meer over het leven van Picasso en kunst.

Allereerst laat ik u weten dat Sabartés, een vriend van Picasso, die later in dienst kwam bij Picasso voor administratieve zaken enzovoorts, zei, dat Picasso (op latere leeftijd) wel eens in de etalage van een kunsthandelaar keek naar schilderijen met landschappen, zonsondergangen, maanlicht, koetjes of bospartijen weerspiegeld in een meer en dan uitriep: “: Wat zou ik dat leuk vinden om zo te kunnen schilderen! Je kunt je niet voorstellen heen hoe leuk ik dat zou vinden!”.

het leven van picasso en kunst, afb.zelfportret

Het leven van Picasso en kunst

Het is mogelijk dat er toch een beetje afgunst zit in zijn ironische opmerking. Iedereen heeft zijn beperkingen en zijn grenzen, zelfs ook Picasso. Hij was een meester op het gebied van de vorm (wat tekenen betreft), zoals ik al liet doorschemeren, maar vormloze kunst (schilderen) valt buiten zijn gebied. Een landschapsschilder heeft een heel ander gevoel en dat heeft hij niet. Daarvoor is hij te weinig ontvankelijk voor de toon als het ware. Het romantische gevoel ontbreekt, als ik het zo mag opmerken.

Het leven van Picasso en kunst. De drie belangrijkste invloeden kunnen worden gevonden door:

  1. zijn huis omgeving en zijn vader als leraar.
  2. zijn vroegtijdige school opleiding (en dan de voorbeelden van werk van andere kunstenaars welke zijn plaats vonden) dat kunnen we gratis of niet-academische kunst noemen.
  3. Uiteraard de derde factor niet aan de orde in La Coruña, althans kon deze niet belangrijk zijn; dit is een van de radicale verschillen tussen zijn werk daar en in Barcelona. Deze plaats was voor hem het startpunt naar Parijs.

In La Coruña moet de eerste invloed nauw zijn verbonden met de tweede, zijn vader en leraar Don Jose Ruiz Blasco, die hem duiven en stieren als onderwerp gaf, gipsmodellen aanbood te kopiëren en leerde hem aquarel, pentekening en tenslotte olieverfschilderen op canvas of kleine houten panelen.

Kunst en Picasso is de moeite waard om te lezen. Kunst en Picasso behoren bij elkaar.

Dit was alles wat de academische wereld aan het einde van de 19e eeuw uit de theorie en praktijk van de eeuw eerder had opgedaan. Maar we moeten niet het belang van de eigen persoonlijkheid van Picasso vergeten.

Zijn genie was al manifesterend in La Coruña in werken als “Het meisje met blote voeten” en “De bedelaar met een blikje”, tijdens zijn leven in het bezit van de artiest.

Picasso’s vooruitgang op dat moment dat we zijn ambacht kunnen noemen was zeker buitengewoon. Maar we weten ook dat hij steeds meer ontevreden werd over de aard van de carrière, die gericht was op het produceren van schilderijen op grote schaal voor officiële tentoonstellingen, met genre of maatschappelijke thema’s.

Een schets van onder meer een vrouwenprofiel in 1895 in Barcelona laat zijn kundigheid zien in proporties en uitvoering. Maar ook is het interessant de vroegere tekeningen te zien van omstreeks 1890 -1893. Vaak ook gemaakt in de marges van zijn schoolboeken.

Maar hij gaat verder op weg naar meer technische vervolmaking en beheersing van het materiaal. Hij onderscheidt zich duidelijk van de tekenpogingen van “gewone” kinderen.

Picasso zag dit zelf ook in: “Het is nogal merkwaardig dat ik nooit kinderlijke tekeningen heb gemaakt. Zelfs niet toen ik nog een klein jongetje was.”

Wat Picasso hiermee bedoelt is dat de kinderlijkheid van het tekenen die spontaan tekeningen maken zonder beïnvloed te worden door volwassenen die hun opdrachten geven. Deze laatste aanhaling is heel treffend. De vrije kindertekening is later ontstaan.

In die tijd van Picasso werden kinderen ook nog als kleine volwassenen aangekleed en opgevoed.

Zo werd hen ook de beeldende voorstellingen van volwassenen voorgehouden . Wat opvallend is bij hem dat hij vaak mensen en dieren afbeeldt. Die spelen bij hem de hoofdrol. Daar kom ik later op terug.

(Kunst en Picasso: Ook Picasso is begonnen met leren tekenen.)

(Wordt vervolgd)

En zoals eerder bericht: “Ik zal het op prijs stellen wanneer u een reactie hieronder bij Comments achterlaat.”

Hoe leer je tekenen?

Hoe leer je tekenen? Hoe kan je tekenen?

Er zijn verschillende manieren om te http://www.lerentekeneninstappen.com/tekenen/, namelijk :

Naar de werkelijkheid, de wereld van het zichtbare

Onderwerpen worden bekeken, ontleed, berekend, in een bepaalde rangschikking gebracht.

Uit eigen verbeelding
Hierbij put je uit je fantasie. Je gaat af op wat je herinner. Dat kunnen soms duidelijke gedachtebeelden zijn, maar ook wel vaag. Als je het werk van William Blake bekijkt begrijp je wat ik bedoel.

Hoe leer je tekenen?

Hoe leer je tekenen, werk van WilliamBlake
werk van William Blake

Combinatie van werkelijkheid en fantasie
Bijvoorbeeld. Je hebt een boom gezien en doet denken aan een menselijk figuur. Nu ga je deze boom zodanig vervormen en mogelijk iets overdrijven en bepaalde details weglaten om het te laten lijken op het beeld dat je voor ogen houdt. Misschien maak je de omgeving ook anders!

Zo kan het gebeuren dat als een meisje van bijvoorbeeld drie jaar wat aan het tekenen is. Wanneer je dan aan haar vraagt wat ze tekent kan ze als antwoord geven: “Ik weet het niet, ik ben nog niet klaar.”
Dit is beslist geen dom antwoord. Ze bedoelt, dat wanneer ze haar open of potlood op papier zet en daarmee wat krabbelt er een soort figuur ontstaat.

Daaruit kan langzamerhand iets herkenbaars te voorschijn komen. Dus, ze tekende eerst en ontdekte pas naderhand wat het voorstelde.
Misschien heb je deze vorm van tekenen vroeg of laat wel eens beoefend. Mijzelf is het ook wel overkomen bij het gedachteloos krabbelen op een enveloppe of stukje papier tijdens een telefoontje of andere bezigheid. Deze krabbels ontstaan automatisch en doe je onbewust.

Continue reading Hoe leer je tekenen?

Leren Tekenen In Stappen; Kunst en Leven

leven en kunst horen bij elkaar
tekening van Rembrandt

Kunst en Leven

Waarom noem ik deze beide begrippen in één zin?
Dat is niet zo verwonderlijk als je nagaat dat ook het begrip levenskunst bestaat. Je kan van je leven een kunst maken en het is soms ook een kunst om goed te leven. Maar ook geeft kunst meer waarde aan het leven. Als we het over kunst hebben denken mensen gauw dat het te hoog gegrepen is.

Een ander vraagt zich misschien af wat kunst eigenlijk betekent? Maar degene die kunst maakt al is het op bescheiden schaal, weet dat het heerlijk is om zich tijdelijk in de wereld van kunst te verblijven.

Het maakt hem of haar vaak blij om creatief te zijn. Met creativiteit zoals het kind van nature zijn fantasie beleeft is voor hem of haar een speelse wereld waar alles kan. Als we opgroeien krijgt vaak door anderen maar ook op school meer een andere kijk. We worden dan vaak als het ware van onze creativiteit beroofd. Dan gaan we meer logisch denken.

Leren tekenen in stappen is de gemakkelijkste weg.

Natuurlijk moeten wij ook logisch kunnen denken (dat doen we met de linker hersenhelft), maar we hebben de linkerhersenhelft bijna over boord gegooid. En dat is de fout. Beide hersenhelften zijn er om gebruikt te worden. Heb je wel eens plotseling een idee gekregen waarvoor je enthousiast werd?

Dat is vaak afkomstig van je creatieve bron. Hoe spelen kinderen bijvoorbeeld winkeltje? Ik herinner het mezelf ook hoe je denkbeeldig de ander betaalt zonder geld en het uittelt met je vingers. Of je maakt van kleine papiertjes geld waarop je de waarde van het geld opschrijft, als je al kan schrijven. Leren tekenen, het ebook is daarom een uitermate goed boek om creatief te worden.

Als je nog vragen hebt of opmerkingen laat je reactie dan hieronder achter.