Category Archives: paul gauguin

Nabeschouwing Paul Gauguin

Als nabeschouwing Paul Gauguin het volgende:

We zien, als we zijn levensgeschiedenis lezen, dat hij door zijn karakter en opvattingen het leven niet gemakkelijk voor hem was. Ook al heeft hij een aanvankelijk een goed betaalde succesvolle baan op de Beurs gehad en wat schilderijen kunnen verkopen. Wat kunstenaar betreft heeft hij wel een grote naam gekregen en romantische perioden meegemaakt, ook wel op Tahiti. Toch was hij niet gelukkig…

Het succes waarnaar hij streefde als schilder in Tahiti heeft hij weinig meegemaakt. Eenzaamheid, verdriet. Gebroken relaties. Armoede. Er zijn twee voorvallen uit Gauguin’s jonge jaren die een indruk geven van zijn persoonlijkheid, waaruit blijkt dat zijn zelfbewustzijn niet zo evenwichtig was als hij zelf wel wilde doen geloven.

Toen hij in zijn diensttijd bij de koopvaardij van een meerdere een al of niet verdiende berisping kreeg, ontstak hij in drift, wierp zich op de man en duwde hem een kopje onder in een tobbe. Het tweede geval deed zich voor op de Parijse Beurs. Als gewoonte was het dat nieuwelingen in de maling werden genomen.

Continue reading Nabeschouwing Paul Gauguin

Gauguin van Tahiti naar Frankrijk

Gauguin van Tahiti naar Frankrijk

Gauguin van Tahiti naar Frankrijk was voor hem een noodzaak. De aanbevelingsbrief van Frankrijk die er voor gezorgd had dat hij als een vorst werd ontvangen, financierde ook zijn thuisreis. “Als ik er goed over nadenk” zei hij in een vlaag van zelfkritiek, “dan moet ik na mijn terugkeer ophouden met dat schilderen, waar ik niet eens van kan leven”. Aan de andere kant was hij er trots op dat hij het drie jaar volgehouden had.

Ik vertelde u al dat hij op Tahiti gelukkige jaren heeft doorgebracht. Maar niet alles was rozengeur en maneschijn. Vaak door zijn eigen toedoen ging zijn gezondheid achteruit en kreeg te maken met de autoriteiten waar hij zich tegen verzette. Tevens kreeg hij het financieel heel moeilijk en daarbij ook nog problemen met zijn vrouw en kinderen die hij verlaten had.

Gauguin van Tahiti naar Frankrijk. Op dertig augustus 1893, kwam hij in Marseille aan met vier francs op zak, na een vreselijke reis in het vooronder. Als hoogtepunt van de zomer, stierven drie onfortuinlijke passagiers van de warmte in de Rode Zee.

Continue reading Gauguin van Tahiti naar Frankrijk

Gauguin naar Tahiti

Gauguin naar Tahiti zijn gekoesterde wens…

Op 1 april 1891 Gauguin naar Tahiti en zeilt hij Marseille uit en na een overtocht van drieënzestig dagen zagen zij vanuit het schip een gekartelde zwarte kegel zich aftekenend tegen een sombere hemel. Er werd om het eiland Morea gevaren waarna Tahiti zichtbaar werd. De eerste aanblik was de top van een berg. Vroeger klommen de koraalriffen er tegenop, omringden de bergtop en vormden in de loop van eeuwen nieuw land. Het breidt zich nog steeds uit.

Hij had nu binnen een paar dagen zijn drieënveertigste verjaardag. Hoewel hij in het bezit was van een normaal sterk gestel was, gesterkt door het bestaan van zijn jeugd in de open lucht en door diverse atletische oefeningen, zoals boksen, schermen en zwemmen, waarop hij dol was, werd zijn gezondheid, toen hij Tahiti bereikte, meteen slechter . Dit was grotendeels te danken aan zijn constante verslaving in tabak en deels ook aan de ontberingen die hij tijdens zijn vijf jaren strijd voor levensonderhoud had doorstaan.

Waarom ging Gauguin naar Tahiti?

Paul Signac in Parijs had zijn twijfels over het nut van de reis. Wie voldoende verbeeldingskracht bezat hoefde toch niet de halve wereld af te reizen om zijn schilderijen een andere uitstraling te geven? Gauguin wilde de oorspronkelijke bewoners van Polynesië en hun cultuur echt leren kennen. Hij zag de Tropen nu door een roze bril. Maar dit beeld zou spoedig veranderen.

Continue reading Gauguin naar Tahiti

Paul Gauguin

Het leven van Paul Gauguin

Een schilder Paul Gauguin die ook Vincent van Gogh gekend heeft en zelfs met hem samengewerkt heeft, al was het dan voor korte duur. Hij leefde van 1848-1903. Ook hier ga ik niet zijn hele levensloop uitgebreid beschrijven maar wel ga ik wetenswaardigheden uit de (schilders)doeken doen om begrip te krijgen hoe hij tot zijn schilderstijl is gekomen en ik schets daarbij de omstandigheden.
In 1848 wordt hij geboren in Parijs op 7 juni, als zoon van Aline Marie Chazal en Clovis Gauguin. Zij was slechts 22 jaar en had al een één jaar oud dochtertje Marie. Zijn vader Clovis 34 jaar, was een politiek journalist. Van moederszijde afstamming van spaanse kolonistenfamilie. Gauguin brengt zijn prille kinderjaren (van 1-7 jaar) door in Lima in Peru. Continue reading Paul Gauguin

Citaten van Paul Gauguin

Paul Gauguin zelfportet

Citaten van Paul Gauguin

“Beschaving is wat je ziek maakt.”
“In de kunst, heeft iedereen die iets anders dan hun voorgangers hebben gedaan hebben de titel van revolutionair verdiend en alleen zij  zijn die meesters.”

“Er is altijd een grote vraag naar verse middelmatigheid. In elke generatie de minst gecultiveerde smaak heeft de grootste eetlust.”

“Niet te veel direct schilderen naar de natuur. Kunst is een abstractie. Bestudeer de natuur zonder te veel te piekeren en waardeer die schepping welke tot resultaat zal leiden, dat is de enige manier om op te stijgen naar God -… Creëren zoals onze goddelijke meester”

Citaten-van-Paul-Gauguin, zelfportret
Op de achtergrond schilderijen van Tahiti, zelfportet

Citaten van Paul Gauguin: brief van Vincent van Gogh over Paul Gauguin:

“Hij is fysiek sterker dan wij zijn, zo moeten zijn passies ook veel sterker zijn dan de onze. Bovendien is hij de vader van de kinderen, dan heeft hij zijn vrouw en kinderen in Denemarken en tegelijkertijd wil hij juist naar het andere einde van de wereld naar Martinique gaan. Het is afschuwelijk, alle vice versa van onverenigbare verlangens en behoeften die hem moeten leiden. ” (brief Vincent Van Gogh aan Theo van Gogh in 1889)

Er ontstaat een indruk als resultaat van een bepaalde compositie van kleuren, licht en schaduw. Noem het ‘de muziek’ van het schilderen.
“Als ik moe ben om mensen te schilderen (wat ik het liefst doe), begin ik met een stilleven en maak het zonder model af.”

Nog meer citaten van Paul Gauguin:

fruitstilleven; citaten van Paul Gauguin
fruitstilleven

“Ik ben geen schilder die naar de natuur werkt.”
In één van zijn brieven: “Het valt mij op dat de lijnen en kleuren, welke de schilder ter beschikking staan, niet uitsluitend het vermogen bezitten de schouwspelen welke zich aan onze ogen voordoen uit te beelden.
In augustus 1888 schreef Gauguin: “De kunst is een abstractie die we aan de natuur ontlenen terwijl we deze dromend gadeslaan.”

De kunst, zei Gauguin, is ‘het overbrengen van de objectieve werkelijkheid in een temperament’. En wanneer u zijn schilderijen bekijkt ziet u zijn temperament verwant aan spaans-peruviaans.
‘Ik wil’, zei hij , een overweldigende en uitbundige natuur suggereren, een tropische zon die alles in vlammen zet… vandaar al die fabelachtige kleuren.

eiland Tahiti; citaten van Paul Gauguin
Tahiti per boot tegenwoordig n.a.v. citaten van Paul Gauguin

“Als ik moe ben om mensen te schilderen (wat ik het liefst doe), begin ik met een stilleven en maak het af zonder model” schreef Gauguin eens aan de Roemeense vorst Bibesco, één van de verzamelaars van zijn werken, die er ook waren.

Gauguin gaf toe moeite te hebben met naar de natuur schilderen; net als de vroegere schilders en in tegenstelling tot de impressionisten gaf hij er de voorkeur aan te werken in de sfeer van het atelier waar zijn ‘droom’ zich kon verwezenlijken zonder afgeleid te worden door uiterlijke voorvallen. Dit in tegenstelling met Van Gogh, die de voorkeur had naar de natuur te schilderen.
Laat uw reactie achter, hieronder. Dat zou ik echt waarderen.
Frederico