Category Archives: perspectief

Perspectief betekenis

Perspectief betekenis en waarom en wanneer je gebruik je perspectief? Als je een realistische tekening of schilderij wilt maken bereik je een driedimensionaal effect en daardoor een levendig geheel.

Als je al zou zien als een kunstenaar, merk je vanzelf op dat er verkortingen en verloop van lijnen zijn. Maar bij menigeen is dat niet het geval. En als je dan kennis en routine hebt opgedaan wat de perspectiefleer betreft, dan ben je goed voorbereid op perspectivische verkortingen etc.

Ons oog heeft een bepaalde reikwijdte en is bolvormig en zien alle lijnen samenkomen op de horizon. Het oog is onze horizonhoogte. Zo zien we hetzelfde onderwerp van dezelfde werkelijke grootte geprojecteerd als dichtbij of veraf. Ook zien we de kleuren in de verte anders dan dichtbij. Dit is atmosferische perspectief.

Perspectief betekenis dat laat ik hier zien op een foto

perspectief betekenis

De bomen op de voorgrond zijn groter dan in de verte. De kleuren veranderen ook. Naarmate ze in de verte zijn neigen ze vaak meer naar grijsblauwgroen. Ook zijn de kleuren dichtbij vaak feller. Tevens zijn er in de verte minder details te zien.

Perspectief heeft niet alleen betrekking op landschappen omdat ik hier als voorbeeld een landschap laat zien, maar ook op verschillend gebied. Bijvoorbeeld bij een groep mensen of dieren, gebouwen, stillevens, bloemen etc.

Evenwijdige horizontale lijnen komen samen naar een punt op de horizon. Onder de horizonhoogte lopen ze op en boven de horizonhoogte lopen ze af.

Je leert veel en veel meer als je het boek Tekenen Kan Je Leren aanschaft. Dan heb je alles in huis van A tot Z om beter te tekenen. Niet alleen veel over perspectief maar ook het tekenen op zich. Je leert zien als een kunstenaar! Weinig boeken gaan zo ver. Het lijkt dan ook meer of een cursus waarbij ook opdrachten zijn toegevoegd.

Het ebook is verkrijgbaar op de site waar ook meer informatie is te zien. Tevens kan je daar ook een gratis ebook Creatief Tekenen downloaden!

Ik wens je veel succes.

 

creatief tekenen

 

tekenen kan je leren

Lijnperspectief

Lijnperspectief is niet zo moeilijk als je denkt. En als je dat goed kan toepassen bijvoorbeeld in landschappen, stillevens maar ook bij levende wezens, gaat je tekening met sprongen vooruit.

Wat is lijnperspectief?

Hierbij gaan we altijd uit van de horizon. Iedereen kan de horizon zien en op verschillende wijze. Het is altijd de ooghoogte. Dus als we normaal aan het strand staan en naar de zee kijken,  zien we de horizon op ooghoogte. De lijn waar de zee ophoudt en de lucht begint. Het is een horizontale lijn. De naam zegt het al.

Die horizon kan verschillen door ons standpunt. Bijvoorbeeld we nemen een liggende houding dan is de horizon lager. De horizon gaat met onze ogen mee. En als we op een toren staan of in het vliegtuig zitten nemen wij de horizon weer anders waar.

Nu het geval van een rij bomen. In de verte lijken de bomen kleiner dan vooraan. Toch zijn het dezelfde bomen en van dezelfde maat. Ook met een weg of een spoorweg is dat het geval. Wij kunnen dit gemakkelijk van te voren berekenen door onderaan de bomen een lijn te trekken naar de horizon op een denkbeeldig punt. We noemen dit een verdwijnpunt.

Bovenaan de bomen trekken we ook een lijn naar hetzelfde verdwijnpunt. We zien dat beide lijnen samenkomen op hetzelfde verdwijnpunt van de horizon. Nu heb je gelijk één van de belangrijke regels geleerd. Namelijk alle  evenwijdige wijkende lijnen hebben hetzelfde verdwijnpunt.

voorbeeld lijnperspectief

lijnperspectief railsDe pijlen maken duidelijk waar de lijnen naar toe gaan.

lijnperspectief spoor

Hierbij zien we het perspectiefverloop en merken op dat horizontale lijnen evenwijdig aan de horizon, evenwijdig blijven met de horizon. Natuurlijk zijn er nog meer regels die kunnen niet hier behandeld worden. Daarvoor kan ik je verwijzen naar het ebook Tekenen Kan Je Gemakkelijk Leren. Daar staat alles in van A-Z over het leren tekenen.

Interesse? Ga dan direct naar www.lerentekeneninstappen.com>> Daar kan ook inschrijven op tips en een gratis Ebook downloaden.

Ik wens je succes!

 

Perspectief tekenen hoe doe je dat?

Perspectief tekenen, hoe doe je dat?

Als je goed waarneemt en dan meen ik als een kunstenaar dan zie je vanzelf de verkortingen. Maar om het te leren en er getraind in te zijn heb je toch wel achtergrond nodig om te weten hoe perspectief werkt!

Door deze kennis voorkom je fouten te maken. Je hebt controle zo over je tekeningen. Iets in perspectief tekenen is ook niet weg te denken als je de bedoeling hebt iets uit de werkelijk in driedimensionaal op het platte tekenvlak neer te zetten.

Perspectief tekenen, hoe doe je dat?

Daar zie je hier een alledaags voorbeeld van in lijnperspectief

perspectief tekenen hoe doe je dat?

Je ziet containers staan langs de stoeprand. De verticale lijnen X genoemd wijken niet af. Maar wel de horizontale lijnen. En je ziet dat de containers steeds kleiner worden voor het oog.

Ik heb lijnen getrokken naar een denkbeeldig verdwijnpunt op de horizon. Deze wijkende horizontale lijnen gaan allemaal naar dit zelfde verdwijnpunt.

Omdat de containers kleiner zijn dan wijzelf lopen de lijnen op naar de horizon. De vlakken A,B,C,D,Een F worden daardoor ook kleiner. De blauwe lijnen hebben ook een verdwijnpunt op de horizon. Alle zelfde wijkende lijnen zowel van B t/m F hebben hetzelfde verdwijnpunt op de horizon. Een ander verdwijnpunt wel te verstaan.

Continue reading Perspectief tekenen hoe doe je dat?