Category Archives: tekenen

Teken ideeën en inspiratie

Teken ideeën en inspiratie kan je op verschillende manieren opdoen.

Bijvoorbeeld rustige momenten als je nergens mee bezig bent. Tijdens een droom, het zij een dag- of nachtdroom. Als je ergens mee bezig bent wat je bijna automatisch doet zoals bijvoorbeeld tijdens het douchen of bij het opstaan of vlak voor je in slaap valt.

Nog een mogelijkheid is voor degeen die daar van houdt, is mediteren of luisteren naar ontspannen muziek.

Verdere mogelijkheden zijn door het zien van wat erom je heen of met jezelf gebeurt. Picasso bijvoorbeeld heeft wel eens gezegd dat zijn schilderijen zijn dagboek is.

Ook inspiratie kan je krijgen door het bekijken van andermans schilderijen, hetzij in een museum of via reproducties, televisie en tegenwoordig heb je ook beschikking over internet.

Ook vakantietijd kan inspirerend zijn.Je bent dan namelijk in een andere omgeving hetgeen echt wel inspirerend kan zijn voor nieuwe ideeën. Bij veel schilders is hen dat overkomen.

Kunstschilders hebben elkaar  vaak geïnspireerd en namen elkaars ideeën soms over,  veranderden wat of voegden er wat aan toe maar brachten toch iets van zichzelf.

Zelfs bij Picasso is dat sterk gebeurd, maar uiteindelijk zorgde die voor een eigen stijl. Schilders beïnvloeden elkaar vaak vooral in een bepaalde mode of bepaalde tijd.

Teken ideeën en inspiratie, een paar voorbeelden

Hier een voorbeeld van Picasso:

teken ideeen

 

 

 

 

 

 

teken ideeenDe afbeelding hier rechts is een

schilderij van Toulouse Lautrec

 

 

 

 

 

Nog meer tips:

Teken ideeën.  Hoe krijg je ideeën om wat te tekenen? Ook al kan je nog niet goed tekenen of misschien ook wel. Toch heb je  mogelijk de drang en zin om iets te tekenen.

Hiervoor kan je bij jezelf nagaan waar je van houdt. Dat kan ik niet bepalen, dat weet jezelf het beste. Mogelijk hou je ervan om bloemen te tekenen of dieren, mensen, cartoons. Ga zo maar door.

De onderwerpen zijn oneindig. Ook de uitvoering is verschillend. Bijvoorbeeld met het tekenpotlood of houtskool, pen en inkt. Eventueel in kleur zoals het bekende kleurpotlood of de waterverf die eigenlijk aquarelverf wordt genoemd.

Er zijn verschillende soorten waterverf namelijk. De plakkaatverf (gouache genoemd) bijvoorbeeld.

Teken ideeën

Door het tekenen zelf en ook door beter te leren tekenen durf je ook andere onderwerpen aan te pakken. Daarom raad ik je mijn ebook Tekenen Kan Je Gemakkelijk Leren, aan. Daar krijg je ook inspiratie van en diverse onderwerpen worden behandeld.

Gratis e-book Creatief Tekenenebook teken ideeën en inspiratie

Tekenen Kan Je Gemakkelijk Leren: zie mijn site www.lerentekeneninstappen.com

Gratis ebook (gedeeltelijk) Bomen Tekenen

Als je van tekenen houdt en het graag wil leren of verbeteren en tevens vrijer kan worden in de keuze van je onderwerp is dit je kans!

gemakkelijk leren tekenenTekenen kan je leren is het boek waarmee je vooruit komt. Ook wordt hier behandeld wat jouw onderwerp is. Je leert hoe je kan vooruitgaan met tekenen. Waar je op moet letten. Het leren zien zoals het oog van de kunstenaar.

Tekenen kan jij ook leren. Je kan het min of meer vergelijken met schrijven. Dat heb je ook geleerd. De letters hebben vormen en zo is het ook met tekenen van vormen.

Om te lerem moet je natuurlijk wel de oefeningen doen die in het boek staan.

Alleen theorie is niet voldoende. Door genoemde boeken krijg je vanzelf meer opties en ideeën om te tekenen.

Je moet tekenen (en schilderen) meer zien als een avontuur. En als je plotseling ziet dat je vooruitgaat zul je blij worden. Dat weet ik zeker!

Ik heb trouwens gratis waardevolle tips voor je om je tekenen vooruit te helpen. Een mini cursus.

Als je dit wilt lezen laat dan een bericht hier achter door te scrollen onder Related Posts.  Dan vind je LEAVE A REPLY.

Daar kan je vermelden dat je de waardevolle tips graag wilt hebben.  Dan stuur ik je het PDF formaat gratis naar je toe. Zonder enige verplichting!

 

Tekenen en zien kan je leren

Tekenen en zien is een soort van schrijven. En hier kan je mee communiceren. Een afbeelding zoals een tekening geeft vaak meer een direct beeld of gevoel wat overgebracht wordt naar de toeschouwer.

Van oudsher werd al, hetzij primitief of simpel getekend als voorloper van het schrijven. Het was en is nog steeds een visuele overbrenging. Als je goed wilt (leren) tekenen is het belangrijk van hetgeen dat je ziet, goed waarneemt. Zoals een kunstenaar waarneemt.

Nu hoef je niet te denken dat dit alleen maar voor een geboren kunstenaar is weggelegd. Dat is niet zo. Jij kunt het ook als je anders gaat kijken naar de dingen om je heen. Dat is wat ik je kan leren! Hierbij leer je meer je rechterhersenhelft te gebruiken. Deze is de creatieve kant.

Tekenen en zien …..

De linker hersenhelft is meer ingesteld op rekenen bijvoorbeeld. Natuurlijk heb je beide hersenhelften nodig, maar bij de ene persoon is de ene hersenhelft meer ontwikkeld en meer gebruikt dan bij de andere. En daar zit de oorzaak.

Door de richtlijnen op te volgen en de oefeningen toe te passen leer je de rechterhersenhelft in te schakelen en te gebruiken wanneer je dat wilt. Hierdoor krijg je betere resultaten met tekenen en creativiteit. Je ontwikkelt de creatieve talenten die verborgen zitten in je rechterhersenhelft.

tekenen en zien kan je leren

Je kan alvast een gratis ebook downloaden, genoemd Creatief Tekenen door je in te schrijven op mijn site www.lerentekeneninstappen.com

Op deze site kan je verschillende artikelen lezen over tekenen. En als je echt enthousiast begint te worden en wilt leren tekenen of beter tekenen en zien dan kan ik je zeker het Ebook Gemakkelijk Leren Tekenen warm aanbevelen.De methodes hebben mij zelf ook veel geleerd en degenen die het boek gebruikten ook! Dus leren tekenen in stappen.

Het boek gaat echter niet alleen hierover maar je krijgt heel veel tips en oefeningen behoren daarbij. Misschien krijg ik een email van je.

Jou succes toewensend met tekenen sluit ik dit bericht.

P.S

Ik heb trouwens gratis waardevolle tips voor je om je tekenen vooruit te helpen. Een mini cursus. Als je dit wilt lezen laat dan een bericht hier achter door naar beneden  te scrollen onder Related Posts.  Dan vind je LEAVE A REPLY. Daar kan je vermelden dat je de waardevolle tips graag wilt hebben.  Dan stuur ik je het PDF formaat gratis naar je toe. Zonder enige verplichting!

Tekeningen maken en hoe?

tekeningen makenTekeningen maken en hoe? Tekenen is een creatieve bezigheid

Als ik of een ander  tegen jou zeg, “ga een tekening of meerdere tekeningen maken. Wat gaat er dan door je hoofd? Dat kan zijn:

Welke tekening? En hoe ga ik het uitvoeren, in welke techniek? Wat is mijn onderwerp? En als je een onderwerp voor ogen hebt ga je jezelf misschien afvragen “kan ik het wel” en welk materiaal zal ik gebruiken?

Tekeningen maken hoeft niet moeilijk te zijn…

Je kan tekenen wat je wilt. Alleen welke eisen stel je? Moet het de werkelijkheid uitbeelden? Mag het abstract zijn? De keuze is aan jou!

Vaak is het zo dat wat je al kan tekenen en wat ervaring daarin hebt daar je keuze op valt. Logisch want dat beheers je. Maar is dat voor je verdere tekenontwikkeling altijd wel goed?  Je blijft namelijk altijd in hetzelfde kringetje ronddraaien en leert niets bij. Terwijl iedereen een scheppend talent heeft.

Tekenen is niet alleen met een potlood op papier lijnen zetten, maar ook wat aandurven en de moed hebben iets anders te tekenen dan je gewend bent.

Bijvoorbeeld je tekent alleen maar poppetjes. Ga dan eens, ik noem maar wat, je hond of kat tekenen. Of als je altijd realistisch tekent, probeer dan eens iets abstract neer te zetten. De wereld is groter dan je denkt. Ik heb het over jouw wereld! Je tekenwereld, je creativiteit!

Ben je altijd gewend om op klein formaat te tekenen? Ga dan eens tekenen op een groter formaat. Was het bijvoorbeeld formaat A4 of kleiner neem dan eens een A3 formaat, dat is dubbel zo groot.

Om die stap te nemen en je tekenvaardigheid en creativiteit te vergroten geef ik je nu de kans het Ebook Tekenen Kan Je Leren aan te schaffen. Het boek bestaat uit alle informatie en tips over tekenen. Je leert in stappen tekenen. Ook zijn er bepaalde oefeningen om je tekenvaardigheid te vergroten. Verschillende mensen zijn enthousiast over het boek!

Voor meer informatie ga je naar www.lerentekeneninstappen.com

Bij het uitprinten kan je papier besparen door beide zijden te printen.

Ook kan je overwegen een tablet aan te schaffen. Een tablet is niet zo kostbaar meer en je kan daar veel plezier mee hebben op allerlei gebied. Veel jongeren beschikken daar over.

Het is ook een mooie tijd om van wat je buiten ziet en je omgeving te genieten en dat op papier vast te leggen.

Ook op vakantie kan je het boek goed gebruiken.

Succes met tekenen!

Frederico

www.lerentekeneninstappen.com

Tekeningen maken en hoe?

Gratis Ebook Creatief Tekenen, zie mijn site.

Tevens het volgende nog:

Ik heb trouwens gratis waardevolle tips voor je om je tekenen vooruit te helpen. Een mini cursus. Als je dit wilt lezen laat dan een bericht hier achter door naar beneden  te scrollen onder Related Posts.  Dan vind je LEAVE A REPLY. Daar kan je vermelden dat je de waardevolle tips graag wilt hebben.  Dan stuur ik je het PDF formaat gratis naar je toe. Zonder enige verplichting!

 

Teken man

Teken man, als je dat wilt zul je toch wat kennis moeten hebben van tekenen op zich. En ook moet je weten hoe een mens en in dit geval een man in elkaar zit. Hoe wil je een man tekenen? In welke houding, gekleed of ongekleed? Dat zijn verschillende vragen die bij je op kunnen komen.

Als je aan een levend model kan komen kan je proberen te tekenen wat je ziet. Als beginner zijnde is dit echt niet zo eenvoudig. Je kan naar een tekenclub gaan waar modelsessies gehouden worden. Eventueel krijg je soms aanwijzingen maar ook kritiek.

Een man teken je anders dan een vrouw. Maar ofschoon je dat al wist, was  je het niet helemaal bewust. Je denkt allicht dat een man er ander uitziet als een vrouw. Je weet echter niet waar je op moet letten.

Teken man of teken vrouw kan je leren vanuit mijn Ebook Tekenen Kan Je Gemakkelijk Leren.

Dan leer je de verhoudingen van het menselijk lichaam, zowel van de man als de vrouw. Je krijgt meer controle op je tekening en maak je geen grote fouten meer. Je leert waar je op moet letten. En ook de houdingen in perspectief.

Een man is bijvoorbeeld veel hoekiger van vorm dan een vrouw. Als je de basiskennis en een beetje anatomie leert kom je al verder. Ook is het een goede voorbereiding als je eventueel een levend model gaat tekenen. Je leert ook het inschatten van verhoudingen, hetgeen erg belangrijk is om te voorkomen dat je bijvoorbeeld een te groot of te klein hoofd tekent ten opzichte van het lichaam.

Er wordt eerst uitgegaan van modellen in rust, later in beweging. Daar zijn ook oefeningen bij betrokken.

Door direct naar mijn site te gaan verkrijg je informatie over het boek alsmede kan je onder andere gratis het Ebook Creatief Tekenen gratis downloaden.

Hier ga je direct naar de site>>

teken man

Schrijven en tekenen

Schrijven en tekenen

Dit keer laat ik je zien dat er verband zit tussen schrijven en tekenen. Schrijven kan je beschouwen als een voorloper van tekenen. Of tekenen als voorloper van schrijven als je het zo wilt zien.

Al in vroegere tijden zoals in Egypte bijvoorbeeld werden beelden, eenvoudige symbolen gebruikt in de geschriften om te kunnen communiceren. Dit schrift wordt hiëroglyfen genoemd. Enigzins te vergelijken met het spijkerschrift. Pas later kwam het alfabet in beeld zoals we dit nu in Europa kennen. Vergis je niet dat symbolen uit de tijd zijn. Zelfs in je eigen woonplaats kom je symbolen tegen.

Ik zal je een hint geven. Kijk maar eens naar de verkeersborden of op het station etc. Het zijn altijd eenvoudige tekeningetjes die voor communicatie zorgen. Vaak vinden kinderen dit aantrekkelijk.

Schrijven en tekenen is aan elkaar verwant

Wat betreft eenvoudige tekeningen laat ik je hier een werkwijze zien om op een simpele manier een olifant te tekenen. Vaak vinden kinderen dit aantrekkelijk. Het lijkt gemakkelijk te tekenen. Kinderen in hun vroege periode gebruiken namelijk ook simpele lijnen.

schrijven en tekenen schrijven en tekenen

Dit is een voorbeeld en werkwijze om op eenvoudige wijze een kat te tekenen.

Dat kan ook leuk zijn. Maar op den duur kan dit niet altijd bevredigend zijn. Als je echt verder wilt met leren tekenen kan je alles leren over tekenen dat beschreven is in het Eboek Tekenen Kan Je Leren. Hier leer je stap voor stap leren zien en tekenen als een kunstenaar.

Natuurlijk is wel bepaalde oefening nodig. Zonder oefenen gaat het niet. Daarom tref je ook veel illustratieve aanwijzingen en oefeningen aan in het boek.

De link voor het boek is Tekenen Kan Je Leren>>.

Verder maak ik je erop attent dat je ook nog gratis het gedeeltelijk boek over Bomen tekenen op de site kan downloaden. http://www.lerentekeneninstappen.com/

En als je voordelig teken-of schildersmateriaal nodig hebt klik dan hierop>>

http://www.lerentekeneninstappen.com/tekenmateriaal

http://www.lerentekeneninstappen.com/schildersmateriaal

Ook heb ik nog iets leuks voor je:

Gratis waardevolle tips voor je om je tekenen vooruit te helpen. Een mini cursus. Als je dit wilt ontvangen laat dan een bericht hier achter door naar beneden  te scrollen onder Related Posts Dan vind je LEAVE A REPLY. Daar kan je vermelden dat je de waardevolle tips graag wilt hebben.  Dan stuur ik je het PDF formaat gratis naar je toe. Zonder enige verplichting!

Ik wens je een prettige tekentijd!

Frederico

Tekenenzo

Tekenenzo houdt in dat je geïnformeerd wordt over de mogelijkheden van tekenen.

Dit keer laat ik je zien dat er verband zit tussen schrijven en tekenen. Schrijven kan je beschouwen als een voorloper van tekenen. Of tekenen als voorloper van schrijven als je het zo wilt zien.

Tekenenzo kan je op verschillende manieren doen

Al in vroegere tijden zoals in Egypte bijvoorbeeld werden beelden, eenvoudige symbolen gebruikt in de geschriften om te kunnen communiceren. Dit schrift wordt hiëroglyfen genoemd. Enigszins te vergelijken met het spijkerschrift. Pas later kwam het alfabet in beeld zoals we dit nu in Europa kennen. Vergis je niet dat symbolen uit de tijd zijn. Zelfs in je eigen woonplaats kom je symbolen tegen.

Ik zal je een hint geven. Kijk maar eens naar de verkeersborden of op het station etc. Het zijn altijd eenvoudige tekeningetjes die voor communicatie zorgen. Vaak vinden kinderen dit aantrekkelijk.

Wat betreft eenvoudige tekeningen laat ik je hier een werkwijze zien om op een simpele manier een olifant te tekenen. Vaak vinden kinderen dit aantrekkelijk. Het lijkt gemakkelijk te tekenen. Kinderen in hun vroege periode gebruiken namelijk ook simpele lijnen.

olifant tekenenzo

 

Dit is een voorbeeld en werkwijze om op eenvoudige wijze een olifantje te tekenen.

Dat kan ook leuk zijn. Maar op den duur kan dit niet altijd bevredigend zijn. Als je echt verder wilt met leren tekenen kan je alles leren over tekenen dat beschreven is in het Eboek Tekenen Kan Je Leren. Hier leer je stap voor stap leren zien en tekenen als een kunstenaar.

Natuurlijk is wel bepaalde oefening nodig. Zonder oefenen gaat het niet. Daarom tref je ook veel illustratieve aanwijzingen en oefeningen aan in het boek.

De link voor het boek is Tekenen Kan Je Leren>>.

Verder maak ik je erop attent dat je ook nog gratis het gedeeltelijk boek over Bomen tekenen op de site kan downloaden. http://www.lerentekeneninstappen.com/

En als je voordelig teken-of schildersmateriaal nodig hebt klik dan hierop>>

http://www.lerentekeneninstappen.com/tekenmateriaal

http://www.lerentekeneninstappen.com/schildersmateriaal

Ik wens je een prettige tekentijd!

Nog even dit:

Gratis waardevolle tips voor je om je tekenen vooruit te helpen. Een mini cursus. Als je dit wilt ontvangen laat dan een bericht hier achter door naar beneden  te scrollen onder Related Posts Dan vind je LEAVE A REPLY. Daar kan je vermelden dat je de waardevolle tips graag wilt hebben.  Dan stuur ik je het PDF formaat gratis naar je toe. Zonder enige verplichting!

Frederico

Teken

Teken jij, hoe doe je dat? Heb je altijd al willen tekenen maar niet de moed gehad om het te leren? Tekenen hoeft niet moeilijk te zijn. Misschien stel je in het begin je eisen te hoog.

Iedere tak van kunst of sport is onderhevig aan informatie en oefening. Er zijn natuurtalenten die bij hun geboorte al veel talent hebben om bijvoorbeeld te tekenen. Maar zij hadden ook wel les of informatieve  begeleiding nodig om verder te komen. Daarbij was ook wel degelijk oefening bij nodig.

Een kind kan zeggen: “Ik teken” en hij of zij gaat tekenen zonder erbij na te denken of het goed of slecht is getekend. Ze zijn trots op hun tekening. En als ook nog een complimentje krijgen van hun ouders zijn ze helemaal koning te rijk.

Ik zeg bijvoorbeeld: ” Ik teken een mooie bloem.”

Continue reading Teken

Wat kan ik tekenen

Wat kan ik tekenen? is van tijd tot tijd een populaire vraag vooral bij beginners. Op deze tweezijdige vraag kan ik het volgende antwoord geven:

Je kan van alles tekenen wat je wilt maar is dat ook naar je zin? Bij kleine kinderen als ze tekenen hoor je nooit dat kan ik niet tekenen. Met simpele lijnen geven ze weer wat ze willen.

Ook al zijn het simpele lijnen en zonder verhoudingen ze tekenen het. Bijvoorbeeld tekenen ze mamma en pappa en het kind zelf ertussen. Ze laten vol trots zien wat ze hebben getekend.

Continue reading Wat kan ik tekenen

Tekenen stap voor stap

Tekenen stap voor stap is een doeltreffende methode waarbij je geleidelijk het tekenen onder de knie krijgt.

Hierdoor blijft het tekenen plezierig voor je en voorkom je dat het ineens te moeilijk is en je het misschien halverwege opgeeft. Dat zou toch jammer zijn? Vooral als je pas begint met tekenen.

De cursus in ebook vorm (PDF) die ik voor je heb kan je op de computer of tablet etc. rustig bekijken maar nog beter is het om deze uit te printen. Het is aan jou wat je het gemakkelijkst vindt.

De voordelen van het boek is dat je het altijd bij de hand hebt terwijl je de teklerenst leest kan je de oefeningen doen. Ook hoef je de deur niet uit om ergens les te gaan nemen.

Tekenen stap voor stap is daarom ideaal om goed te leren tekenen

Uitgegaan wordt vanuit het schrijven. Omdat schrijven iedereen wel heeft geleerd. Verder wordt van hieruit verdere stappen ondernomen. De eerste hoofdstukken zijn het belangrijkst.

Deze hoofdstukken vormen de basis van het leren tekenen en het leren zien. Je gaat ook in plaats van uitsluitend je linkerhersenhelft, je rechterhersenhelft activeren.

Meer informatie over dit ebook vind je op mijn website www.lerentekeneninstappen.com

Er wordt beweerd dat je binnen 10 weken belangrijke verbeteringen aanbrengt in je tekeningen. Dat lijkt misschien overdreven, maar het is mogelijk als er voldoende inzet is en regelmatig geoefend wordt met de gegeven technieken.

Grotere resultaten zijn haalbaar na 3 à 4 maanden. ook weer afhankelijk van de leerling. Ik zelf heb deze methode ook toegepast en er veel, veel van geleerd! Verder zijn er veel tips waarmee je visie op tekenen  en je vaardigheid met tekenen kan vergroten.

De hoofdstukken welke de onderwerpen behandeld zijn te vinden op www.lerentekeneninstappen.com

Er is alles aan gedaan om het tekenen te leren zowel voor beginners als gevorderden. Gevorderden kunnen zelfs nog profijt hebben van dit ebook Gemakkelijk Leren Tekenen.

Wilt u meer weten over dit boek en ook nog een gratis ebook downloaden ga dan direct naar>>

www.lerentekeneninstappen.com

Tekenen stap voor stap

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb nog iets leuks voor u!

Gratis waardevolle tips voor om uw tekenen vooruit te helpen. Een mini cursus. Als u dit wilt ontvangen laat dan een bericht hier achter door naar beneden  te scrollen onder Related Posts Dan vind u LEAVE A REPLY. Daar kan u vermelden dat ude waardevolle tips graag wilt hebben.  Dan stuur ik het PDF formaat gratis naar utoe. Zonder enige verplichting!

Stap voor stap tekenen

Stap voor stap tekenen blijft een goede methode om te leren tekenen. Dan is het niet te moeilijk ineens. Vooral voor de beginner moet het geleidelijk aan opgebouwd worden.

In mijn boek wordt het leren tekenen stap voor stap geleerd en voorkomt zo teleurstellingen.Vaak kan de beginner dan afhaken en dat is jammer.

Wanneer de leerling ook stap voor stap oefeningen maakt en met de betrekkelijk eenvoudige oefeningen krijgt hij succes en dat beginnend succes is bepalend voor de verdere langzaam opbouwende oefeningen.

http://www.lerentekeneninstappen.com

Continue reading Stap voor stap tekenen

Tekenen, schrijven en fotograferen

Tekenen, schrijven, fotograferen……..
Eigenlijk is de kunst van het tekenen al heel oud! Het begon al in de prehistorie toen de primitieve mens eenvoudige contourtekeningen op de rotswanden aanbracht. Zoals bepaalde dieren. Dit had een bepaald doel, misschien om erop te focussen in verband met het jagen op deze dieren.

tekenen

Het eigenlijk ook een voorloper van het schrijven. Men kon communiceren door middel van kleine tekens (tekeningetjes) bijvoorbeeld het Egyptisch schrift onder andere. Hiëroglieven genoemd.

tekenen, hieroglieven

 

 

 

 

Later ontstond vanuit deze beeldtaal het schrijven.
Het alfabetische schrift zoals we dat in Europa kennen zijn eigenlijk ook tekens die getekend zijn. Hiermee kunnen we schrijven. We leerden de tekens uit ons hoofd om als het ware tekens af te beelden, schrijven. Daarmee vormen wij alle woorden en is dus ook een communicatie taal.

 

Continue reading Tekenen, schrijven en fotograferen

Onderwerp kiezen om te tekenen

Een Onderwerp kiezen om te teken kan je ook doen op de volgende wijze die hier uitgelegd wordt.

Een keuze van een onderwerp kan soms moeilijk lijken. Daarom laat ik u een andere methode zien die ik op de academie heb geleerd. Misschien kan ik u hiermee helpen.
Het komt neer op associëren.

onderwerp kiezen en tekenen

Op verschillende manieren kunnen wij een onderwerp benaderen. Bijvoorbeeld we worden door een bepaald object aangetrokken om te tekenen, uit te beelden. Dat kan mede zijn door een bepaalde lichtval, houding, kleuren, opstelling etc. Dit kunnen we ter plekke schetsen of naderhand uitwerken naar ons idee.

Er is echter nog een methode als volgt: We laten verschillende onderwerpen de revue passeren. Dit doen we door een lijst van onderwerpen in een rij opstelling te maken waarvoor we wat voelen. Uit deze lijst van laten we zeggen 10 onderwerpen, kiezen wij één onderwerp. Men kan eventueel ook uitbreiden totdat u gevonden heeft wat u interessant vindt.

ideeënschema tekenen

Continue reading Onderwerp kiezen om te tekenen

De gewassen tekening

De gewassen tekening en zijn betekenis.

De gewassen tekening is een heel oude schildertechniek en deze ligt tussen tekenen en schilderen. Het materiaal is eenvoudig en goedkoop. Penselen, inkt en papier dat is alles. Wat is een gewassen tekening? De naam zegt het al. Namelijk het wassen van zwart krijt, houtskool hele fraaie tinten zwart ontstaan.
De bron van de gewassen tekening
Deze techniek was al bekend in de prehistorie en later verder ontwikkeld. Vroeg werd ontdekt hoe een beetje houtskoolpoeder met water en een dierlijke lijm gebruikt kon worden om hiermee iets uit te drukken. Het idee van de wassing was geboren.
In Europa is de techniek bekend sinds eind 17e en begin 18e eeuw. Dankzij de ontdekking van de inktschilderijen uit het Verre Oosten.

Wat voor papier voor de gewassen tekening gebruiken?
We kennen het lavispapier dat heel geschikt is vanwege de fijne korrel. Daarnaast hebben we het aquarelpapier dat meer absorbeert, meer water opneemt en is daarom ook interessant. Het gaat ook om voldoende dikte en de lijmlaag van het papier. Het moet tamelijk sterk en goed gelijmd zijn. Dan is het ook bestand tegen een groot aantal wassingen of correcties. Ook scheurt het dan niet al te veel. Chinees en Japans papier zijn ook goed te gebruiken.
De gewassen tekening is ook toepasbaar op zijde of zelfs hout. Dit met dezelfde inktsoorten.

Welke kleurstoffen voor een gewassen tekening?
Blokjes of vloeibare Oost-Indische inkt, sepia. Gekleurde inkt kan ook gebruikt worden  maar de wassingen zijn monochroom met eventueel een enkel  hoogsel (oplichting) met een andere kleur. Nog een tip: Als we Oost-Indische inkt mengen met sepia krijgen we een warmer zwart.
De gewassen tekening en welke penselen zijn geschikt?
Ronde penselen van marterhaar of eekhoornhaar van goede kwaliteit. Ze zijn niet goedkoop maar bij goed onderhoud gaan ze lang mee en is het fijn om hiermee te werken. Ze moeten een mooie punt hebben als ze nat zijn. Maar u kunt ook synthetische penselen proberen. Voor structuureffecten is een oude tandenborstel handig.

Hoe maak je de gewassen tekening?
Zorg dat het papier plat ligt om uitlopen te voorkomen. Maak ook de randen van het papier vast met papieren plakband tape op een tekenplank indien het losse vellen zijn. Net zoals bij aquarelleren.

Maak voordat u begint een aantal tinten klaar in verschillende potjes of schoteltjes of iets dergelijks. Ook een plastic palet met napjes is erg handig. Maar ook kunt u één pot gebruiken met voldoende water. Tijdens het werk voegt u steeds een paar druppels inkt toe. Op deze wijze heeft u de verschillende tinten van licht naar donker beter onder controle. Het is zaak de grijstinten heel geleidelijk donkerder te maken. De bijna zwarte tinten op het laatst aanbrengen.

de gewassen tekening en palet

 

ede gewassen tekening en palet

 

(Er zijn verschillende soorten paletten in de handel, zelfs met deksel. En ook vanzelf in verschillende prijzen.)

Het is beter de tekening lange tijd nogal grijs te houden en pas op het laatst te versterken. Dit omdat als u hem te vroeg donker maakt, kan u hem niet meer lichter maken. Maar andersom wel. Bij deze technieken zoals ook bij aquarel altijd van licht naar donker werken. Dit in tegenstelling met olieverf. De tinten kunt u uitproberen op een apart vel papier.
Nog een tip: Laat iedere laag drogen voor u verder gaat. Inkt wordt net als aquarel lichter na het drogen en daar moet u rekening meehouden. Voor het verloop van de kleuren moet u het papier goed nat maken en snel werken. De wassing doet u met het penseel. Net als bij de aquarel laat u de lichte en witte delen open. U maakt dan gebruik van het wit van het papier. Ook kunt u voor het werk zowel penseel als pen gebruiken.
De gewassen tekening en de Meesters
Grote kunstenaars hebben de gewassen tekening gebruikt zoals: Dürer, Canaletto en Rembrandt. Deze techniek was populair in de 18e eeuw en bij uitstek geschikt voor de studie van de natuur en het licht.
Eigentijdse kunstenaars zijn nog steeds aangetrokken door deze techniek waarmee zowel een grote uitdrukkingsvrijheid als een grote nauwkeurigheid en compactheid mogelijk zijn.

Het zal gewaardeerd worden als u een reactie hieronder achter laat! Scroll naar beneden en Leave A Reply. En klik daarna op Submit Comment.