Category Archives: tekenlessen

Beginnen met tekenen en doorgaan

Beginnen met tekenen en doorgaan zodat je iets bereikt

Alleen talent is nog geen voorwaarde nog om kunstenaar te zijn. Ja, de vaardigheid om als een kunstenaar te zien en om visuele vergelijkingen te maken, is een noodzakelijke voorwaarde om goed te kunnen tekenen, maar als je niet ook een passie voor tekenen hebt, heb je er niets aan.

Mocht je het gevoel hebben dat je absoluut geen artistiek talent hebt, maar wel de wens om te tekenen hebt, kun je met wat  doorzettingsvermogen en oefening kan je al het andere ook  tot je eigen maken.

Continue reading Beginnen met tekenen en doorgaan

Tekenen en visualiseren

Tekenen en visualiseren hoort bij elkaar. Je kan niet tekenen zonder te visualiseren.


Wat tekenen is dat weet iedereen wel. Maar het even zo belangrijke visualiseren is minder bekend. Visualiseren is afgeleid van het woord visie. En visie is zien.

Voordat we iets doen, hetzij hardlopen, fietsen of wat dan ook visualiseren we. Namelijk van te voren zien we in gedachten wat we gaan doen. Zo is het ook met tekenen en schrijven.

We zijn bijvoorbeeld van plan de letter A zoals hier weergegeven te schrijven. We zien dan de letter A in gedachten en kunnen die zo schrijven. Zo is ons op de basisschool geleerd hoe we moeten schrijven.

Door herhaling en de vormen te onthouden, ook de klanken, hebben we leren schrijven. Zo is het ook met tekenen. Wanneer we bijvoorbeeld een banaan willen tekenen kijken we naar het model in dit geval de banaan die voor ons op tafel ligt.

We volgen de lijnen eerst in gedachten en dan pakken we het potlood en volgen de vorm. Mogelijk kunnen we niet gelijk door in één keer kijken en dan zonder te kijken naar het model de lijnvorm op het papier zetten. Maar wel in gedeeltes.

Door bijvoorbeeld eerst de bovenkant te volgen op papier en dan de onderkant van de banaan. Zodra we tekenen kunnen we niet kijken naar het model want we zijn bezig met het schetsen.

Het is kijken en schetsen, kijken en schetsen, kijken en schetsen. Dit wordt vaak door de beginner over het hoofd gezien. Hierdoor ontstaat vaak de gedachte dat tekenen moeilijk is. Hij wil het namelijk in één keer tekenen zonder eerst rustig te kijken.

[expander_maker id=”2″ more=”Read more” less=”Read less”] Er is altijd een moment,op een gegeven moment dat we tekenen en alleen kijken op het papier. Ik hoop dat u wat aan deze methode heeft. Bij het beginnen te tekenen wordt hier vaak geen aandacht aan gegeven. Hetgeen echter zo belangrijk is! [/expander_maker]

Zo kunt u zelf oefenen met bepaalde vormen, modellen naar het leven of zelfs eenvoudige vormen uit het hoofd.

Continue reading Tekenen en visualiseren

Het verschil tussen namaak en een eigen stijl

Kunst en stijl. Hoe een eigen stijl?

Kunst en stijl tips

Het is gebruikelijk dat kunstenaars door elkaar beïnvloed zijn in kunst  en stijl en iets of meer dan iets hebben overgenomen. Dat was ook bijvoorbeeld bij Picasso en veel kunstenaars voor zijn tijd.

[read more] Your hidden text here [/read]

Dat kan een goede keuze zijn, maar het wordt pas een probleem als je het zodanig doet dat je werk niet of bijna niet te onderscheiden is van een ander.

Als je tekeningen lijken op alternatieven of variaties van iemand anders dan ben je als het ware aan het lenen. Om bijvoorbeeld bij Picasso te blijven of Paul Gauguin welke ook een zienswijze van een ander overnamen zoals het kubisme, expressionisme en impressionisme zorgden er toch voor dat ze tot een eigen stijl kwamen. Continue reading

Het verschil tussen namaak en een eigen stijl

Kunst en stijl. Hoe een eigen stijl?

Tekenlessen

Tekenlessen kan je nemen bij een privé tekenleraar of in groepsverband. Bijvoorbeeld bij een creatief centrum, vrije academie of zelfstudie via goede boeken.

Bij het laatste ben je het goedkoopst uit en kan je zelf je tijd  indelen die je daarvoor wilt besteden. Wanneer je voldoende gedreven bent kan je zeker veel voordeel halen bij het lezen van één of meer goede boeken over leren tekenen.

Ook kan je video’s bekijken. Verder zijn er leerlingen die een combinatie nemen. Zoals bijvoorbeeld boek lezen en groepsverband en eventueel video’s bekijken.

Het ligt eraan wat je zelf wilt. Van alles leer je wat. Maar als je over een goed overzicht en over  inleidende technieken wilt beschikken, raad ik je het volgende boek aan op mijn website: http://www.lerentekeneninstappen.com<<

Een boek heeft ook als voordeel dat je het op je gemak door kan bladeren en bepaalde hoofdstukken kan lezen en uitwerken. Dat is met een video niet zo.

Tevens kan je op deze site een gratis ebook downloaden! Hiermee kan je creatie tekenen of ideeën opdoen op een andere wijze dan je gewend bent.

Tekenlessen, welke moet je nemen?

Ook al kies je voor persoonlijke lessen van een leraar of in groepsverband en of volg je een videocursus, het boek blijft belangrijk als leidraad en je kan het rustig doorkijken en ter plaatse oefeningen doen met het boek op tafel.

Ook wil ik nog opmerken dat het basisboek waar ik het over heb, een grandioze ommekeer in je tekenvaardigheid kan betekenen. Het is in stappen opgedeeld zodat het niet te moeilijk ineens is.

Tevens komen diverse technieken aan bod waardoor je beter leert zien. Zien als een kunstenaar. Een kunstenaar ziet namelijk anders dan de doorsnee mens! En dat leer je ook in dit boek:

tekenlessenDoor op de omslag te klikken kom je op mijn site.

Ook kan je daar het GRATIS Ebook Creatief Tekenen downloaden.

tekenlessenSucces met je tekenen!