Lerentekeneninstappen.com

Stilleven compositie tekenen

Het samenstellen van een compositie van een bord met uien

Stilleven compositie tekenen

Neem een paar simpele dingen. Wellicht heeft u drie uien en een bord in huis. Hiermee gaan we een compositie maken en in een schets uitvoeren.
Dit lijkt een simpele oefening maar heeft grote waarde. U leert namelijk observeren, handvaardigheid en constructie doorzien. Het gaat als volgt:
U neemt bij voorkeur een diepschalig bord en drie uien die u zodanig als compositie neer legt zoals op bijgaande afbeelding.

Een stilleven compositie

bord en 3 uien, stilleven compositie
driehoekscompositie

Dan ziet u dat ze in een driehoek gecomponeerd zijn.
Het bord op zich kan u ook construeren zoals in het boek Tekenen Kan Je Leren beschreven is en diverse onderwerpen over perspectief en constructie behandeld worden.

bord

ui constructie

 

 

 

 

stilleven compositie met uienBegin de structuur van de uien te analyseren. U kunt zich indenken dat ze allemaal een as (rechte lijn in het midden) hebben die de twee helften doormidden deelt. Ook als het nodig is kunt u de droge worteltjes van de ui er bij betrekken.

Wanneer u denkt dat u de constructie goed aanvoelt, kunt u beginnen met de compositie. Een eenvoudig wit soepbord waarin u de drie uien neerlegt in een driehoekscompositie.
Als de compositie klaar is kunt u met schetsen beginnen.

Compositie stilleven leren tekenen

De constructies van het bord en de ui.

Begin met een zacht 4B potlood het bord te tekenen alsof de uien er nog niet op lagen. Dit houdt in dat ook de niet zichtbare delen van het bord getekend worden.

De basisregel is: verdeel het bord in vieren door twee denkbeeldige assen. Een horizontale en een verticale lijn. De linker bovenhelft is dan symmetrisch met de rechter onderhelft. Hetzelfde is van kracht voor de beide andere kwartborden.

U moet zich maar voorstellen dat u door de dingen heen kan zien en deze kennis gebruiken bij uw tekenwerk.
De contouren van de uien schetst u op het bord en vul eventuele detail heel licht in. Nog niet te gedetailleerd.

Als u het uit wilt werken let dan op waar de schaduwen vallen en breng deze aan. U kunt gebruik maken van luchtige arcering en maak ze donkerder door een paar keer over elkaar te arceren.
Succes en vergeet niet een reactie hieronder achter te laten! Dat wordt op prijs gesteld.

Read more

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *