Stillevens en Vincent van Gogh (1)

Schetsen en tekeningen van Vincent van Gogh

Stillevens en Vincent van Gogh

Het is de moeite waard om schetsen van Van Gogh te bekijken. Hetzij in het museum, hetzij via een boek of op internet. Waarom grijp ik Van Gogh aan als voorbeeld? Namelijk toen hij begon te tekenen was hij nog maar een heel matig tekenaar zoals de meeste van de impressionisten.

Waarom stillevens en Vincent van Gogh? Omdat van Gogh ook veel stillevens, vooral in het begin heeft gemaakt om te oefenen.

Zelfportret, Stillevens en Vincent van Gogh
V. van Gogh

Aanvankelijk een amateur maar door zelfstudie en enige lessen bekwaamde hij zich zodanig dat hij nu wereldberoemd is om zijn stijl.
Helaas heeft hij weinig succes gehad tijdens zijn leven. Maar dat hij goed heeft leren tekenen, voornamelijk door zelfstudie is duidelijk. Als je de eerste schetsen van hem ziet waren ze echt onbeholpen en de verhoudingen klopten voor geen meter, of moet ik centimeter zeggen?

Stillevens enVincent van Gogh

Hij ging echter steeds beter zien en tekenen. Veel schetsen en tekeningen werden de basis voor zijn schilderijen. In mijn boek Tekenen Kan Je Leren reik ik je het gereedschap aan om serieus te leren tekenen. Zelfs als je nog nooit getekend hebt is dit goed te gebruiken. Hoe leer je tekenen? Je leert tekenen in stappen en goed te leren zien.

Van Gogh was in staat een kracht voelbaar te maken. Op een simpele manier wist Van Gogh de dingen weer te geven. Let hierbij op zijn lijnvoering en zijn uitdrukkingskracht. Dit is de moeite waard om hierin vaardigheid te verkrijgen. We hoeven niet allemaal als tekenaar of schilder dezelfde stijl te hebben. Alsjeblieft niet! Ik bedoel de lijnvoering en uitdrukkingskracht.

Hij had de gave om dode voorwerpen die op zichzelf niets betekenden, vibrerend en levend te maken. Probeer eens een bord met drie uien te tekenen. Dit zijn simpele dingen die iedereen wel in huis heeft. Begin een leuke compositie te maken door te rangschikken en schetsjes te maken.
In één van de volgende blogberichten kom ik erop terug en gaan we verder met het opzetten van een eenvoudig stilleven. Stillevens en Vincent van Gogh.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie hieronder achter laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *