Lerentekeneninstappen.com

Citaten van Paul Gauguin

Paul Gauguin zelfportet

Citaten van Paul Gauguin

“Beschaving is wat je ziek maakt.”
“In de kunst, heeft iedereen die iets anders dan hun voorgangers hebben gedaan hebben de titel van revolutionair verdiend en alleen zij  zijn die meesters.”

“Er is altijd een grote vraag naar verse middelmatigheid. In elke generatie de minst gecultiveerde smaak heeft de grootste eetlust.”

“Niet te veel direct schilderen naar de natuur. Kunst is een abstractie. Bestudeer de natuur zonder te veel te piekeren en waardeer die schepping welke tot resultaat zal leiden, dat is de enige manier om op te stijgen naar God -… Creëren zoals onze goddelijke meester”

Citaten-van-Paul-Gauguin, zelfportret
Op de achtergrond schilderijen van Tahiti, zelfportet

Citaten van Paul Gauguin: brief van Vincent van Gogh over Paul Gauguin:

“Hij is fysiek sterker dan wij zijn, zo moeten zijn passies ook veel sterker zijn dan de onze. Bovendien is hij de vader van de kinderen, dan heeft hij zijn vrouw en kinderen in Denemarken en tegelijkertijd wil hij juist naar het andere einde van de wereld naar Martinique gaan. Het is afschuwelijk, alle vice versa van onverenigbare verlangens en behoeften die hem moeten leiden. ” (brief Vincent Van Gogh aan Theo van Gogh in 1889)

Er ontstaat een indruk als resultaat van een bepaalde compositie van kleuren, licht en schaduw. Noem het ‘de muziek’ van het schilderen.
“Als ik moe ben om mensen te schilderen (wat ik het liefst doe), begin ik met een stilleven en maak het zonder model af.”

Nog meer citaten van Paul Gauguin:

fruitstilleven; citaten van Paul Gauguin
fruitstilleven

“Ik ben geen schilder die naar de natuur werkt.”
In één van zijn brieven: “Het valt mij op dat de lijnen en kleuren, welke de schilder ter beschikking staan, niet uitsluitend het vermogen bezitten de schouwspelen welke zich aan onze ogen voordoen uit te beelden.
In augustus 1888 schreef Gauguin: “De kunst is een abstractie die we aan de natuur ontlenen terwijl we deze dromend gadeslaan.”

De kunst, zei Gauguin, is ‘het overbrengen van de objectieve werkelijkheid in een temperament’. En wanneer u zijn schilderijen bekijkt ziet u zijn temperament verwant aan spaans-peruviaans.
‘Ik wil’, zei hij , een overweldigende en uitbundige natuur suggereren, een tropische zon die alles in vlammen zet… vandaar al die fabelachtige kleuren.

eiland Tahiti; citaten van Paul Gauguin
Tahiti per boot tegenwoordig n.a.v. citaten van Paul Gauguin

“Als ik moe ben om mensen te schilderen (wat ik het liefst doe), begin ik met een stilleven en maak het af zonder model” schreef Gauguin eens aan de Roemeense vorst Bibesco, één van de verzamelaars van zijn werken, die er ook waren.

Gauguin gaf toe moeite te hebben met naar de natuur schilderen; net als de vroegere schilders en in tegenstelling tot de impressionisten gaf hij er de voorkeur aan te werken in de sfeer van het atelier waar zijn ‘droom’ zich kon verwezenlijken zonder afgeleid te worden door uiterlijke voorvallen. Dit in tegenstelling met Van Gogh, die de voorkeur had naar de natuur te schilderen.
Laat uw reactie achter, hieronder. Dat zou ik echt waarderen.
Frederico

Read more

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *