Lerentekeneninstappen.com

Lijnperspectief

Lijnperspectief is niet zo moeilijk als je denkt. En als je dat goed kan toepassen bijvoorbeeld in landschappen, stillevens maar ook bij levende wezens, gaat je tekening met sprongen vooruit.

Wat is lijnperspectief?

Hierbij gaan we altijd uit van de horizon. Iedereen kan de horizon zien en op verschillende wijze. Het is altijd de ooghoogte. Dus als we normaal aan het strand staan en naar de zee kijken,  zien we de horizon op ooghoogte. De lijn waar de zee ophoudt en de lucht begint. Het is een horizontale lijn. De naam zegt het al.

Die horizon kan verschillen door ons standpunt. Bijvoorbeeld we nemen een liggende houding dan is de horizon lager. De horizon gaat met onze ogen mee. En als we op een toren staan of in het vliegtuig zitten nemen wij de horizon weer anders waar.

Nu het geval van een rij bomen. In de verte lijken de bomen kleiner dan vooraan. Toch zijn het dezelfde bomen en van dezelfde maat. Ook met een weg of een spoorweg is dat het geval. Wij kunnen dit gemakkelijk van te voren berekenen door onderaan de bomen een lijn te trekken naar de horizon op een denkbeeldig punt. We noemen dit een verdwijnpunt.

Bovenaan de bomen trekken we ook een lijn naar hetzelfde verdwijnpunt. We zien dat beide lijnen samenkomen op hetzelfde verdwijnpunt van de horizon. Nu heb je gelijk één van de belangrijke regels geleerd. Namelijk alle  evenwijdige wijkende lijnen hebben hetzelfde verdwijnpunt.

voorbeeld lijnperspectief

lijnperspectief railsDe pijlen maken duidelijk waar de lijnen naar toe gaan.

lijnperspectief spoor

Hierbij zien we het perspectiefverloop en merken op dat horizontale lijnen evenwijdig aan de horizon, evenwijdig blijven met de horizon. Natuurlijk zijn er nog meer regels die kunnen niet hier behandeld worden. Daarvoor kan ik je verwijzen naar het ebook Tekenen Kan Je Gemakkelijk Leren. Daar staat alles in van A-Z over het leren tekenen.

Interesse? Ga dan direct naar www.lerentekeneninstappen.com>> Daar kan ook inschrijven op tips en een gratis Ebook downloaden.

Ik wens je succes!

Read more

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *