Lerentekeneninstappen.com

Stillevens Vincent van Gogh(2)

Stillevens en Vincent van Gogh (2)

Schetsen en tekeningen Vincent van Gogh

tekenen in stappen à la Van Gogh  Schetsen en tekeningen van  Vincent van Gogh bekijken, daar schreef ik al over. Dan zie je zijn ontwikkeling in de loop der jaren. Hij is niet oud geworden, dus dan moet hij zich snel ontwikkeld hebben.

Als we zijn eerste schetsen, vooral van menselijke figuren bekijken, dan maken ze nog een onbeholpen indruk. Zeg maar het amateuristisch stadium. Bijvoorbeeld: Man met zaag, houtskool, 57,5 x 40,5 cm. Museum Otterlo. De gestalte maakt een gedrongen indruk en de ogen zijn te hoog geplaatst. Gebrek aan anatomische kennis en nog niet goed geobserveerd. Zo ook met jongeman grassnijdend met een sikkel, uitgevoerd in zwart krijt en waterverf, 47×61 cm. Otterlo.

Het was in die tijd dat hij veel studies maakte van zaaiers, spitters e.d. Kortom landbouwers, arbeiders. Het moet in 1881 geweest. Wat klinkt dat lang geleden hè? Toen was hij 28 jaar.Hij is maar 37 jaar geworden. Daaruit is af te leiden dat hij in betrekkelijk korte tijd veel over kunst, tekenen en schilderen heeft geleerd.

Pas op 27 jarige leeftijd besloot hij schilder te worden! Hiermee wil ik mee zeggen dat het nooit te laat is, er is geen leeftijd voor, om te leren. Zelfs al ben je 80 jaar.

Veel weten wij van hem door zijn uitvoerige correspondentie. Ondanks de aanvankelijk amateuristische tekeningen kan je zien dat er meer in hem zit. En dat is er ook uit gekomen doordat hij veel schetsen en studies gemaakt heeft. Hij had een grote gedrevenheid om schilder te worden. Ook gebruikte hij wel foto’s om na te tekenen en er zo van te leren. En daar is niets op tegen.

Vincents moeder drukte haar liefde voor de natuur uit in borduurwerk en tekeningen. Zo beschikken wij ook over een bloemenstudie gemaakt in 1844. Ook bestaat er nog een tekening van hem van een plant die waarschijnlijk nagetekend is vanuit een boek. Dit toont wel de invloed van zijn moeder. Op 11 jarige leeftijd bezat hij een grote tekenvaardigheid. Toch werd hij nog niet gezien als een artistiek begaafde jongen.

De aanvankelijke amateuristische schetsen van mensen veranderen later in landbouwers met echte expressieve houdingen die overtuigend overkomen! Boer in de grond hakkend bijvoorbeeld, zwart krijt 44×33,5 cm.

Mensen tekenen vergt namelijk meer aandacht en studie dan bijvoorbeeld een landschap.

Een boom of plant is gemakkelijker te herkennen. Bij een mens moeten de verhoudingen kloppen en ook dat is niet voldoende. De persoonlijkheid moet tot uitdrukking komen. Tekenen is leren zien en oefenen.

In mijn boek Tekenen Kan Je Leren reik ik je het gereedschap aan om serieus te leren tekenen. Zelfs als je nog nooit getekend hebt is dit goed te gebruiken. Hoe leer je tekenen? Je leert tekenen in stappen. Diverse onderwerpen. Het volgende wil ik met u doen:

Start eerst eenvoudig zoals een bord met drie uien om te tekenen. Dan leer je gelijk ook iets over compositie.

Begin met het analyseren van de structuur van de uien. (Dat leert u uitgebreider in de cursus) Ze hebben allemaal een denkbeeldige as of rechte lijn die de ui in tweeën deelt. Eigenlijk bij alle objecten. Pas als u de structuur van de uien goed denkt aan te voelen, kunt u beginnen met de compositie.

Kies een eenvoudig wit soepbord en daarop legt u de drie uien die een aantrekkelijke compositie vormen in een gevormde driehoek.  Als u klaar bent met de compositie begint het schetsen.

Omdat u pas begint kunnen de eerste schetsen het beste klein zijn, niet groter dan 10 cm². Wanneer u langer hebt geoefend kunt u geleidelijk aan grotere schetsen maken. Het is beter uw eerste vingeroefeningen  op klein formaat te houden.

Geef niet op! Vincent van Gogh heeft het ook nooit opgegeven terwijl hij ook wel eens in de put zat. Dit blijkt onder meer uit één van zijn brieven van 24 september 1880:

“Ik zal er hoe dan ook weer bovenop komen, ik zal weer aan de slag gaan met mijn potlood, dat ik in mijn grote moedeloosheid aan de kant had gegooid, en ik ga weer tekenen ”

Met het cursusboek leert u tekenen in stappen met zijn unieke samenstelling, waardoor u gemotiveerd blijft. In het volgende blogbericht wordt het samenstellen van dit stilleven voortgezet.

Succes en als je nog vragen hebt of iets niet duidelijk is, laat het dan gerust even weten in de reacties hieronder.

Read more

 

 

2 reacties op “Stillevens Vincent van Gogh(2)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *