Lerentekeneninstappen.com

Tekenen en schilderen

Welk verschil is er tussen Tekenen en Schilderen?  Tekenen kan je aanvullen met kleur. Schilderen kan niet zonder kennis en vaardigheid van tekenen.

Ik kan me voorstellen dat schilderen met kleur een grote aantrekkingskracht kan hebben. Maar ik adviseer toch eerst goed te leren tekenen. Niet alleen was dat vroeger zo, maar thans nog op academies of bijvoorbeeld  .

Stel je eens voor dat je een eenvoudige boom wilt schilderen maar je kan nog geen eens een goede lijn op papier zetten en de verhoudingen niet bepalen enzovoorts, enzovoorts. Wat komt er dan van de boom terecht? Ook al heb je kleurkennis opgedaan en leren schilderen.

Zo geldt dit nog meer voor onderwerpen die echt moeten lijken. Zoals een vogel (dier) of portret enzovoorts.

Tekenen en Schilderen en wat betekent tekenen?

Als je niet kan tekenen hoe kan je dan een schilderij maken? Je hebt te maken met vormen, lijnen, compositie. Kleurgebruik komt pas later. Men kan zeggen  dat je wel kunt schilderen zonder tekenkennis en tekenvaardigheid, bijvoorbeeld een abstract schilderij.

Zelfs voor een abstract schilderij kan je niet zonder tekenen want al is het alleen maar al de kennis van de compositie. Men wilt toch een aantrekkelijk schilderij of een schilderij met een boodschap maken? Daarvoor moet je toch wel over kennis en vaardigheid van tekenen hebben en over beeldende kwaliteiten beschikken.

Hieronder een paar schilderwerken afgebeeld.

tekenen en schilderenTekenen en schilderen

 

 

 

 

 

 

 

Zoals je hier ziet blijkt uit deze schilderijen, zelfs het abstracte schilderij dat je niet zonder tekenkunst kan! Dat is namelijk de basis. De techniek, mengen, kleurgebruik, kleurcomposite leer je bij het schilderen.

Ik weet natuurlijk niet hoever je bent met tekenen en/of schilderen maar als je wilt leren olieverfschilderen kan ik je de volgende site aanraden door hierop te klikken: https://www.lerentekeneninstappen.com/olieverfschilderen

Mocht je willen leren tekenen of je  tekenen willen verbeteren ga dan direct naar:

https://www.lerentekeneninstappen.com/leren-tekenen-in-stappen/

tekenen kan je leren

 

Veel plezier met je tekenen of schilderen!

Read more

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *