Lerentekeneninstappen.com

Tekenen en visualiseren

Tekenen en visualiseren hoort bij elkaar. Je kan niet tekenen zonder te visualiseren.


Wat tekenen is dat weet iedereen wel. Maar het even zo belangrijke visualiseren is minder bekend. Visualiseren is afgeleid van het woord visie. En visie is zien.

Voordat we iets doen, hetzij hardlopen, fietsen of wat dan ook visualiseren we. Namelijk van te voren zien we in gedachten wat we gaan doen. Zo is het ook met tekenen en schrijven.

We zijn bijvoorbeeld van plan de letter A zoals hier weergegeven te schrijven. We zien dan de letter A in gedachten en kunnen die zo schrijven. Zo is ons op de basisschool geleerd hoe we moeten schrijven.

Door herhaling en de vormen te onthouden, ook de klanken, hebben we leren schrijven. Zo is het ook met tekenen. Wanneer we bijvoorbeeld een banaan willen tekenen kijken we naar het model in dit geval de banaan die voor ons op tafel ligt.

We volgen de lijnen eerst in gedachten en dan pakken we het potlood en volgen de vorm. Mogelijk kunnen we niet gelijk door in één keer kijken en dan zonder te kijken naar het model de lijnvorm op het papier zetten. Maar wel in gedeeltes.

Door bijvoorbeeld eerst de bovenkant te volgen op papier en dan de onderkant van de banaan. Zodra we tekenen kunnen we niet kijken naar het model want we zijn bezig met het schetsen.

Het is kijken en schetsen, kijken en schetsen, kijken en schetsen. Dit wordt vaak door de beginner over het hoofd gezien. Hierdoor ontstaat vaak de gedachte dat tekenen moeilijk is. Hij wil het namelijk in één keer tekenen zonder eerst rustig te kijken.

Er is altijd een moment,op een gegeven moment dat we tekenen en alleen kijken op het papier. Ik hoop dat u wat aan deze methode heeft. Bij het beginnen te tekenen wordt hier vaak geen aandacht aan gegeven. Hetgeen echter zo belangrijk is!
Read more
Read more

 

Zo kunt u zelf oefenen met bepaalde vormen, modellen naar het leven of zelfs eenvoudige vormen uit het hoofd.

[/expander_maker]

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *