Lerentekeneninstappen.com

Tekenen in perspectief

Tekenen in perspectief is een mogelijkheid om tot een werkelijke weergave te komen

Heel vroeger was het niet bekend om in perspectief te tekenen. Tijdens de renaissance in Italië in de periode van Leonardo da Vinci werd echt een doorbraak gemaakt. Later werd deze kennis overgebracht naar Europa.

Tussen de 15e en 19e eeuw was dit een belangrijke wetenschap. Bovendien wordt deze door menig kunstenaar toegepast.

voorbeeld van tekenen in perspectief:

tekenen in perspectief

Wat u hierbij ziet is dat de ruimtes tussen de rails naar de horizon toe, kleiner worden.  Maar ook bij de verticale staande palen. Dit moeten de kunstenaars in de middeleeuwen ook gezien hebben maar kwamen niet op het idee het zo te tekenen.

De middeleeuwer schilderde niet wat hij zag, maar wat hij geloofde en wist. Maar als hij kennis had gehad van perspectief had hij zeker anders gekeken en getekend.

Nu we in deze tijd leven is het voor ons nog gemakkelijker perspectief waar te nemen daar de opkomst van de fotografie ons ook dergelijke beelden oplevert. Ook is bewust door sommige schilders de perspectief niet toegepast in de tijd van de impressionisten zoals Cezanne en ook in Picasso’s periode.

Als u echter een levensecht beeld wilt tekenen of schilderen is de perspectief een noodzakelijk iets. Uitmeten is niet altijd speciaal noodzakelijk. Wel bijvoorbeeld bij het tekenen van een interieur of gebouw. U kan met het oog zien hoe de lijnen lopen en dat zo tekenen.

De perspectivische lijn is niet alleen het enige middel om ruimte uit te drukken. Ook de kleur, de toon en het clair-obscur (licht/donker) zijn middelen om ruimte te scheppen. Denkt u maar eens aan groenachtige bomen die in de verte blauwachtiger worden.

Door de opkomst van de perspectivische kennis werd ook de compositie erbij betrokken. Namelijk om het oog te leiden naar het belangrijkste punt van het schilderij.

Veel meer kunt u leren over tekenen en perspectief vanuit mij ebook Tekenen Kan Je Leren.

Verder heb ik alvast voor u een gratis ebook  Creatief Tekenen dat u op de website kan downloaden door uw voornaam en emailadres in te vullen.

Succes met tekenen, dat zo boeiend is!

Frederico

www.lerentekeneninstappen.com

Read more

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *