Lerentekeneninstappen.com

Tekenen voor beginners

Tekenen voor beginners maar soms ook voor gevorderden

Wat zien we eigenlijk? Vooral bij tekenen voor beginners.
Wat onder andere behandeld wordt in het boek “Leer nu gemakkelijk tekenen”, is over leren zien en wat we zien, zoals ik je dit in beknopte vorm uitleg:

De beelden die we zien zijn een bundel samenkomende lichtstralen. Deze bundel heeft de vorm van een kegel. Wij kunnen dit beschouwen als de gezichtskegel. Deze gebruiken wij voor dat gedeelte van de ruimte dat onze blik in één keer kan opvangen. In hoogte, breedte en diepte zonder ons hoofd te draaien of onze gezichtsas te veranderen.

leren-tekenen
oogkegel

De begrenzing van dit gezichtsveld is ongeveer cirkelvormig. In de perspectief wordt dit tafereel genoemd. Buiten die omtrek van de cirkel nemen wij nog wel vormen en kleuren waar, onder en boven, links en rechts, maar deze beelden zijn niet zuiver te onderscheiden.

Tekenen voor beginners en waarnemen

Alles wat zich rondom ons werkelijk gezichtsveld bevindt, kunnen wij niet zuiver waarnemen en kunnen en moeten dit dus ook niet zuiver tekenen!

Dicht bij ons is de gezichtskegel smal en dus het gezichtsveld beperkt. En nu komt het belangrijke punt. Maak daarom niet de fout om te trachten een groot gedeelte van de voorgrond op de tekening te krijgen. Die voorgrond kom overeen met de delen van het voorwerp die het dichtst bij het oog zijn.

Je kunt dit zelf ook ervaren als je van dichtbij recht naar voren kijkt dan zie je zijwaarts zonder je hoofd te bewegen, vage dingen.

Tekenen voor beginners en perspectief

Bijvoorbeeld perspectief van een liniaal gezien vanuit verschillende posities zoals de tekening hier weergeeft.

leren-tekenen, perspectief
standen liniaal

We leggen eerst de liniaal evenwijdig met de tafelrand. Nu zien we de liniaal dus in evenwijdig perspectief. Geen verloop te zien. Kijken we nu naar de eerste stand dan is de perspectief wel waarneembaar door de verkorting. De uitleg van deze verkorting en diverse voorbeelden kunt u zien in het boek Tekenen Kan Je Leren.

De overige posities onder een bepaalde hoek zijn hier ook zichtbaar. U kunt het beste dit zelf ook ervaren door deze oefening te doen. U legt ook een liniaal op tafel en verleg de liniaal in verschillende posities zoals op de tekening.
De verkorting is het grootst bij de eerste stand.

Het bepalen van de horizon
Eigenlijk is het bepalen van de horizon eenvoudig. Een kind kan de was doen. Maar men moet het wel weten hoe?
Om vast te stellen op welke hoogte deze onzichtbare lijn zich bevindt maakt u gebruik van een werkelijk zichtbare lijn. Dat kan bijvoorbeeld de liniaal weer zijn. Houd de liniaal volkomen horizontaal voor de ogen zoals dat jongetje doet.

tekenen voor beginners, horizon
horizon bepalen

 

 

kijkposities
gezien van verschillende posities

U ziet dan alleen de scherpe voorkant zonder onderzijde A of bovenzijde B. De scherpe kant C komt hiermee overeen en is de plaats van de horizon.

Zo kunt u deze gemakkelijk vaststellen in de door u te tekenen voorwerpen. Op deze manier kunt u goed zien welk gedeelte onder en welk gedeelte boven de horizon ligt.

Nog veel meer leert u van het boek “Tekenen Kan Je Leren

Beste lezer,
Vond u het een interessant artikel? Of heeft u nog opmerkingen? Laat gerust uw reactie achter, hieronder. Het wordt op prijs gesteld! Scroll naar beneden en Leave a Reply.

Read more

 

3 reacties op “Tekenen voor beginners”

  1. Hallo Jan,

   Beide boeken t.w. Tekenen kan je leren en Hoe een sfeer te tekenen, samen 29 euro.

   Met vriendelijke groet,

   Frederico

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *