Lerentekeneninstappen.com

De kunst van Picasso

De kunst van Picasso en zijn leven

De kunst van Picasso  , wat kan je daar van leren? Het is niet mijn bedoeling de gehele geschiedenis aan u door te geven. Dat ligt niet binnen dit terrein en is ook te uitgebreid. Ik beperk mijn artikelen waarbij ik focus op het educatieve (leerzame) aspect zodanig dat u een goede achtergrond krijgt om te leren tekenen. Daarbij laat ik echter  de levensomstandigheden en tijd niet achterwege om uit te beelden waarin en waarmee hij leefde. Dit om een beter begrip te krijgen van de kunstenaar.

In Picasso kunst, is vooral de begintijd van Picasso wellicht boeiend voor u. De latere perioden met verschillende stijlen en levensomstandigheden zal ik veel minder uitgebreid behandelen.

Zowel zijn persoonlijkheid als zijn schetsen vind ik belangrijk. Er zijn altijd wel bepaalde aspecten van een kunstenaar die weerklank vinden. Bij de één kan het Van Gogh zijn, bij de ander Picasso of Rembrandt om maar wat op te noemen, of misschien Karel Appel. En dat kan u inspiratie geven. Bij mij werkt het ook zo.

De kunst van Picasso

Indien u bovenmatig geïnteresseerd bent in Picasso kunst of een andere schilder moedig ik u aan boeken te raadplegen in de bibliotheek, boekwinkels of internet. Daar kunt u ook afbeeldingen vinden. Ook geef ik u een beeld van zijn vader, moeder en familie wat ik toch belangrijk vind ,want dan weet u hoe hij is opgegroeid en hoe hij tekenen heeft geleerd. En wat de levensomstandigheden enzovoorts voor gevolgen dit heeft gehad op zijn leven. Privé leven en Picasso kunst.

Don José Ruiz Blasco was geboren dichtbij Malaga in Spanje, rond 1858. Hij trouwde in 1880, dus zeg maar op 22 jarige leeftijd zijn jeugdliefde Dona Maria Lopez. Hij kreeg een baan, zoals ik al vertelde maar u er toch even aan herinner, als tekenleraar op de school voor Schone kunsten en Ambachten. Ook was hij conservator van het plaatselijke museum. Zijn gestalte was groot en blond dan wel rossig haar met de houding van een Engelsman, kon opgewekt zijn maar vertoonde dezelfde koppigheid die later zijn zoon zou kenmerken. Hij kreeg de bijnaam ‘de

Engelsman’ omdat hij rossig haar had en de engelse levensstijl bewonderde.  Daarentegen was zijn vrouw waar Picasso meer op leek wat postuur betreft, klein, middelmatig en donker met ravenzwart haar. Zij had een opgewekte aard, was goed, intelligent en een toonbeeld van gratie en geest.Hun karakters deden in niets onder voor elkaar. Op 25 oktober 1881 werd hun eerste kind Pablo Ruiz Picasso geboren.

Toen Picasso 74 jaar was en de zwartwit foto zag kon hij zich   duidelijk de kleuren van de kleren herinneren.

Pablo had ook twee zusters Lola en Conchita genoemd waarvan Conchita op de leeftijd van vier jaar stierf aan difterie. Deze gebeurtenis heeft veel indruk op Picasso gehad.
Dit heeft Picasso erg aangegrepen.

En dit heeft zijn leven beïnvloed en ook zijn gedachten over God en Geloof veranderd. Ook op latere leeftijd in Parijs had de kunstenaar een gesprek met zijn jonge geliefde Françoise Gilot. Hij vertelt haar over zijn afspraak met God met betrekking tot het leven van zijn zus en zijn artistieke carrière en het dilemma waarin hij verkeerde.

Read more

 

Mobiele versie afsluiten