Lerentekeneninstappen.com

Het verschil tussen namaak en een eigen stijl

Kunst en stijl. Hoe een eigen stijl?

Kunst en stijl tips

Het is gebruikelijk dat kunstenaars door elkaar beïnvloed zijn in kunst  en stijl en iets of meer dan iets hebben overgenomen. Dat was ook bijvoorbeeld bij Picasso en veel kunstenaars voor zijn tijd.

Dat kan een goede keuze zijn, maar het wordt pas een probleem als je het zodanig doet dat je werk niet of bijna niet te onderscheiden is van een ander.

Als je tekeningen lijken op alternatieven of variaties van iemand anders dan ben je als het ware aan het lenen. Om bijvoorbeeld bij Picasso te blijven of Paul Gauguin welke ook een zienswijze van een ander overnamen zoals het kubisme, expressionisme en impressionisme zorgden er toch voor dat ze tot een eigen stijl kwamen.

kunst_en_stijl
een akker door Vincent van Gogh

 Bij Vincent van Gogh zoals hier afgebeeld heeft het kenmerk:  beweging en een gebruikte driftige toets.

Soms kan het lastig zijn om te bepalen of je te veel leent. Maar er is een goede manier om dit te achterhalen Bedenk namelijk wat je zou zeggen als iemand jou vraagt je eigen werk te beschrijven. Wanneer het eerste antwoord  is dat het de stijl van een andere kunstenaar is, dan zie je jouw  werk als een onderdeel of kopie van iemand anders in plaats van jezelf.  Je bent dan te veel aan het kopiëren en doorgeslagen naar die andere kunstenaar.

Als je het gevoel hebt dat je anderen te veel nabootst, heb je misschien iets aan de volgende tips om je eigen signatuur te vinden:

Je hoeft niet jezelf al als een beoefenaar van een specifieke stijl  te beschouwen. De manier of de stijl zo gezegd, hoe je de dingen weergeeft is altijd in ontwikkeling. Het is een groeiproces.  En verandert zodra je vaardigheden verbetert en andere interesses opdoet.

Zie links een stilleven  in een eigen stijl van Cezanne. Kenmerkend zijn gedempte kleuren, compositie en verftoetsen.

Als je iets over wilt nemen van een bepaald werk van een ander dat je bevalt kan je dat gebruiken in je eigen werk. Maar niet alles! Je kunt mensen wel vertellen door wie je geïnspireerd bent maar vertel  ze ook dat je je eigen stijl gevonden hebt.

Tekenen vanuit je fantasie is goed maar teken ook af en toe naar het leven. Je nemen hier als voor beeld  cartoons. Je kan dit onderwerp ook door een ander vervangen. Omdat cartoons uit fantasie ontstaan is het prima om ze vanuit je verbeelding te maken.

Door naar het leven te tekenen wordt je observatievermogen erdoor aangescherpt en je tekenvaardigheden zullen erdoor verbeteren. Het is ook een geweldige manier om te ontdekken wat jouw werk  uniek maakt.

Namelijk bij het kijken en tekenen naar wat je ziet, hoe het er echt uitziet, hoef je niet na te denken  over je stijl of een stijl van een ander. Door niet krampachtig ermee bezig te zijn zal dat vanzelf leiden tot je eigen weg in je tekeningen.

Als je niet goed weet hoe je moet beginnen met naar het leven te tekenen, moet je het boek Leren Tekenen In Stappen op mijn website aanschaffen. Dat zit vol informatie hierover, bijvoorbeeld over hoe je voorwerpen, dieren, mensen en de natuur tekent.

Neem ook een tijdje bewust afstand van het werk van anderen. Het wordt aanbevolen een aantal dagen te tekenen zonder dat je beïnvloed wordt door eigenschappen van voorbeelden. Ben je bijvoorbeeld gewend het haar van mensen op een manier te tekenen in de stijl van iemand anders, verbied jezelf dan het ook zo te doen.

Ga het eens op een andere manier tekenen en kijk wat er dan gebeurt. Beoordeel je eigen werk niet zolang je ermee bezig ben. Het kan soms dagen duren om er achter te komen wat je van bepaalde technische en stilistische veranderingen vindt.

Door bewust na te denken over het overnemen van vormgeving en dergelijke, van anderen en daarbij jezelf te zien als een kunstenaar die bezig is aan het ontwikkelen van een unieke stijl hoe sneller je een eigen stijl vindt.

Je idee in gedachten en dan een beslissing nemen

Als je een idee voor een cartoon of ander onderwerp hebt gevonden, moet je nadenken over hoe je het kunt omzetten in een tekening.

Het maakt niet uit wat je onderwerp is. Alle tekeningen bestaan uit vijf compositie-elementen:

>lijnen> vormen> tussenruimten>tonen en texturen. De tussenruimten worden ook wel negatieve ruimten genoemd. Het begrip Lijnen is iedereen wel bekend. De vormen bestaan uit de verbindingen van lijnen. Tonen is het verschil tussen licht en donker of verschil in kleurschakeringen, zoals bijvoorbeeld  licht geel en donker geel.

Textuur wil zeggen: de materie van het voorwerp. Bijvoorbeeld wol heeft een andere textuur dan hout.

Het is de manier waarop je deze (de vijf compositie-elementen) vormgeeft. En dat is bepalend hoe je jouw idee overbrengt op de kijker. Stel je voor dat je bijvoorbeeld twee tekeningen van je woonkamer hebt gemaakt.

De ene tekening toont vloeiende, gebogen lijnen en de andere heeft  juist scherpe, grillige lijnen. Hoewel beide tekeningen dezelfde ruimte omvatten, komen ze heel anders over. De tekenaar heeft namelijk andere beslissingen genomen over de lijnen en texturen.

Je moet er gewoon even over nadenken wat je met je cartoon of ander onderwerp wilt uitdrukken en zorg er dan voor dat je keuze voor een bepaalde compositie dat ondersteunt. Zo is het mogelijk je objecten op allerlei manieren te rangschikken, afhankelijk van het gevoel van ruimte dat je wilt overbrengen.

baadsters op Tahiti door P. Gauguin

Hier kan je in kunst en stijl, de stijl zien van Paul Gauguin. Zijn kleuren en decoratieve composite zijn opvallend.

De relatie van twee personen kan je aangeven door ze dicht bij elkaar te zetten. Zet je ze ver van elkaar af dan is het een heel ander verhaal.

Ook kun je compositie-elementen als richting en focus gebruiken om de blik van de toeschouwer naar de belangrijkste persoon of handeling in je tekening te leiden. Twijfel je over welke lijnen, vormen, tussenruimten, toonwaarden en texturen je in je tekening moet opnemen? Ga dan terug naar je oorspronkelijke idee en denk er over na welke keuzen daar het best bij passen in kunst en stijl.

Kunst en stijl toepassen

Door deze tips echt toe te passen kom je tot een eigen stijl. Dat is toch leuker dan een kopie van een van een schilderij maken? Bovendien het geeft meer bevrediging.

Je kan wel een tekening of schilderij van een ander als uitgangspunt nemen als oefening maar verander er wat aan zodat je een eigen gezicht  krijgt zoals ze dat noemen. Andere kleuren en compositie bijvoorbeeld. Iets van jezelf. Welke compositie en welke kleuren vind jijzelf leuk? Dit was een artikel over Kunst en  Stijl. Doe er je voordeel mee!

Read more
Mobiele versie afsluiten