Lerentekeneninstappen.com

Perspectief betekenis

Perspectief betekenis en waarom en wanneer je gebruik je perspectief? Als je een realistische tekening of schilderij wilt maken bereik je een driedimensionaal effect en daardoor een levendig geheel.

Als je al zou zien als een kunstenaar, merk je vanzelf op dat er verkortingen en verloop van lijnen zijn. Maar bij menigeen is dat niet het geval. En als je dan kennis en routine hebt opgedaan wat de perspectiefleer betreft, dan ben je goed voorbereid op perspectivische verkortingen etc.

Ons oog heeft een bepaalde reikwijdte en is bolvormig en zien alle lijnen samenkomen op de horizon. Het oog is onze horizonhoogte. Zo zien we hetzelfde onderwerp van dezelfde werkelijke grootte geprojecteerd als dichtbij of veraf. Ook zien we de kleuren in de verte anders dan dichtbij. Dit is atmosferische perspectief.

Perspectief betekenis dat laat ik hier zien op een foto

perspectief betekenis

De bomen op de voorgrond zijn groter dan in de verte. De kleuren veranderen ook. Naarmate ze in de verte zijn neigen ze vaak meer naar grijsblauwgroen. Ook zijn de kleuren dichtbij vaak feller. Tevens zijn er in de verte minder details te zien.

Perspectief heeft niet alleen betrekking op landschappen omdat ik hier als voorbeeld een landschap laat zien, maar ook op verschillend gebied. Bijvoorbeeld bij een groep mensen of dieren, gebouwen, stillevens, bloemen etc.

Evenwijdige horizontale lijnen komen samen naar een punt op de horizon. Onder de horizonhoogte lopen ze op en boven de horizonhoogte lopen ze af.

Je leert veel en veel meer als je het boek Tekenen Kan Je Leren aanschaft. Dan heb je alles in huis van A tot Z om beter te tekenen. Niet alleen veel over perspectief maar ook het tekenen op zich. Je leert zien als een kunstenaar! Weinig boeken gaan zo ver. Het lijkt dan ook meer of een cursus waarbij ook opdrachten zijn toegevoegd.

Het ebook is verkrijgbaar op de site waar ook meer informatie is te zien. Tevens kan je daar ook een gratis ebook Creatief Tekenen downloaden!

Ik wens je veel succes.

 

creatief tekenen

 

tekenen kan je leren

Read more

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *