Lerentekeneninstappen.com

Over mij en leren tekenen

leren tekenen instappen voor beginners en gevorderdenOver mij en leren tekenen

Leren tekenen in stappen voor beginners en gevorderden

Vanaf mijn jeugd voelde ik mij al verbonden met tekenen, schilderen. Zelfs op de lagere school in de vijfde en zesde klas vooral waar ook tekenles gegeven werd, had ik veel belangstelling. Zodanig dat wanneer de meester voor de klas, sprak over kunstgeschiedenis, ik met alle aandacht de interessante beschouwingen en foto’s die ik te zien kreeg, mij in een soort droomtoestand bracht. Daarentegen had ik veel minder belangstelling voor wiskunde, met name algebra op de middelbare school. Met taal had ik ook geen moeite, integendeel ook goede cijfers.

Nu begrijp ik inmiddels dat taal en tekenen echt iets is voor de rechter hersenhelft. De linker hersenhelft houdt zich meer bezig met logica. In het boek Tekenen Kan Je Leren of wel Leren Tekenen in Stappen wordt dit ook behandeld. Daarmee wil ik niet suggereren dat je je logisch verstand niet nodig hebt. Integendeel, beide eigenschappen vullen elkaar aan.

Ook ervaar ik steeds meer dat schetsen en tekenen een prima basis is voor schilderen. In één van mijn blogberichten zal ik je laten zien dat schilderen zonder tekenvaardigheid geen succes is.

Toen ik  dus nog op de lagere en middelbare school zat, bekroop mij steeds meer het verlangen om ook beter te leren tekenen. Hoe was ik eigenlijk begonnen met tekenen? Omdat ik veel ziekteverzuim had en niet naar school kon en dan op bed lag gaf mijn moeder tekenmateriaal om te tekenen. In die tijd als kind zijnde bracht ik dan door met tekenen en lezen.

Leren tekenen in stappen voor beginners en gevorderden

Het tekenen deed ik toen nog zoals het natekenen van stripfiguren zoals Donald Duck, Micky Mouse. Maakte ze afwisselend met zwarte inktlijnen en kleurde ze in met ecoline, (niet watervaste inkt). Ook andere voorbeelden volgden zoals portretten van onder meer grote componisten. Maar ook wel diverse andere onderwerpen zoals een paardenhoofd. Dit tekenen leerde ik me dus zelf aan. En het ging me behoorlijk goed af.

Na dit een tijdje gedaan te hebben besefte ik dat ik verder wilde en lessen moest volgen. Ik schreef me in op schriftelijke cursussen waarvan ik veel leerde. Ook las ik de nodige boeken en ging naar de natuur tekenen. Toen ging ik met sprongen vooruit. Ik besefte dat ik voorheen nog niet als een kunstenaar keek. Hiermee wil ik ook laten weten dat je een leraar, hetzij schriftelijk of persoonlijk moet hebben die je op bepaalde dingen opmerkzaam maakt. Later ging ik een paar jaar naar de academie en volgde workshops. Wat ik geleerd heb is nu in een boek verkrijgbaar dat ik geschreven heb. Leren Tekenen In Stappen, Tekenen kan je leren!

 

 

1 reactie op “Over mij en leren tekenen”

  1. Beste Heer,
    Ik wil graag het boek leren tekenen aanschaffen maar ik zie geen contact gegevens om mijn gegevens achter te laten.
    Hoe kan ik ervoor zorgen dat het boek wordt opgestuurd via de mail?
    Vriendelijke groet,
    Roelie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *