Lerentekeneninstappen.com

De gewassen tekening

De gewassen tekening en zijn betekenis.

De gewassen tekening is een heel oude schildertechniek en deze ligt tussen tekenen en schilderen. Het materiaal is eenvoudig en goedkoop. Penselen, inkt en papier dat is alles. Wat is een gewassen tekening? De naam zegt het al. Namelijk het wassen van zwart krijt, houtskool hele fraaie tinten zwart ontstaan.
De bron van de gewassen tekening
Deze techniek was al bekend in de prehistorie en later verder ontwikkeld. Vroeg werd ontdekt hoe een beetje houtskoolpoeder met water en een dierlijke lijm gebruikt kon worden om hiermee iets uit te drukken. Het idee van de wassing was geboren.
In Europa is de techniek bekend sinds eind 17e en begin 18e eeuw. Dankzij de ontdekking van de inktschilderijen uit het Verre Oosten.

Wat voor papier voor de gewassen tekening gebruiken?
We kennen het lavispapier dat heel geschikt is vanwege de fijne korrel. Daarnaast hebben we het aquarelpapier dat meer absorbeert, meer water opneemt en is daarom ook interessant. Het gaat ook om voldoende dikte en de lijmlaag van het papier. Het moet tamelijk sterk en goed gelijmd zijn. Dan is het ook bestand tegen een groot aantal wassingen of correcties. Ook scheurt het dan niet al te veel. Chinees en Japans papier zijn ook goed te gebruiken.
De gewassen tekening is ook toepasbaar op zijde of zelfs hout. Dit met dezelfde inktsoorten.

Welke kleurstoffen voor een gewassen tekening?
Blokjes of vloeibare Oost-Indische inkt, sepia. Gekleurde inkt kan ook gebruikt worden  maar de wassingen zijn monochroom met eventueel een enkel  hoogsel (oplichting) met een andere kleur. Nog een tip: Als we Oost-Indische inkt mengen met sepia krijgen we een warmer zwart.
De gewassen tekening en welke penselen zijn geschikt?
Ronde penselen van marterhaar of eekhoornhaar van goede kwaliteit. Ze zijn niet goedkoop maar bij goed onderhoud gaan ze lang mee en is het fijn om hiermee te werken. Ze moeten een mooie punt hebben als ze nat zijn. Maar u kunt ook synthetische penselen proberen. Voor structuureffecten is een oude tandenborstel handig.

Hoe maak je de gewassen tekening?
Zorg dat het papier plat ligt om uitlopen te voorkomen. Maak ook de randen van het papier vast met papieren plakband tape op een tekenplank indien het losse vellen zijn. Net zoals bij aquarelleren.

Maak voordat u begint een aantal tinten klaar in verschillende potjes of schoteltjes of iets dergelijks. Ook een plastic palet met napjes is erg handig. Maar ook kunt u één pot gebruiken met voldoende water. Tijdens het werk voegt u steeds een paar druppels inkt toe. Op deze wijze heeft u de verschillende tinten van licht naar donker beter onder controle. Het is zaak de grijstinten heel geleidelijk donkerder te maken. De bijna zwarte tinten op het laatst aanbrengen.

 

 

(Er zijn verschillende soorten paletten in de handel, zelfs met deksel. En ook vanzelf in verschillende prijzen.)

Het is beter de tekening lange tijd nogal grijs te houden en pas op het laatst te versterken. Dit omdat als u hem te vroeg donker maakt, kan u hem niet meer lichter maken. Maar andersom wel. Bij deze technieken zoals ook bij aquarel altijd van licht naar donker werken. Dit in tegenstelling met olieverf. De tinten kunt u uitproberen op een apart vel papier.
Nog een tip: Laat iedere laag drogen voor u verder gaat. Inkt wordt net als aquarel lichter na het drogen en daar moet u rekening meehouden. Voor het verloop van de kleuren moet u het papier goed nat maken en snel werken. De wassing doet u met het penseel. Net als bij de aquarel laat u de lichte en witte delen open. U maakt dan gebruik van het wit van het papier. Ook kunt u voor het werk zowel penseel als pen gebruiken.
De gewassen tekening en de Meesters
Grote kunstenaars hebben de gewassen tekening gebruikt zoals: Dürer, Canaletto en Rembrandt. Deze techniek was populair in de 18e eeuw en bij uitstek geschikt voor de studie van de natuur en het licht.
Eigentijdse kunstenaars zijn nog steeds aangetrokken door deze techniek waarmee zowel een grote uitdrukkingsvrijheid als een grote nauwkeurigheid en compactheid mogelijk zijn.

Het zal gewaardeerd worden als u een reactie hieronder achter laat! Scroll naar beneden en Leave A Reply. En klik daarna op Submit Comment.

Read more
Mobiele versie afsluiten