Lerentekeneninstappen.com

Het perspectief in de schijnwerper

Het perspectief in de schijnwerper

Het perspectief wat is dat eigenlijk? Misschien heeft u nooit gehoord over perspectief. Mogelijk wel over perspectief als vooruitzicht in een baan bijvoorbeeld. Wat ik bedoelmet perspectief zijn de vervormingen van objecten die wij zien op ons netvlies.

Heeft u wel eens gezien dat de spoorrails of bomen in de verte smaller en kleiner worden? Dat is de perspectief die ik bedoel.

Het Perspectief

We kennen persspectief in lijnen maar ook in kleuren. Felle kleuren dichtbij veranderen van kleur als deze verser van ons verwijderd zijn. Zo kan groen bijvoorbeeld in de verte blauwachtiger en waziger worden.

U leert alles over perspectief in mijn boek Leren Tekenen In Stappen dat op mijn website te zien is en voorzien is van informatie. Uw tekeningen worden overtuigender en realistischer!

het perspectief

Het is een goede gewoonte om op zulke verschijnselen te letten in de natuur of in de stad. U krijgt dan al vast meer inzicht.

 

 

 

 

 

Hier ziet u dat de bomen kleiner en smaller worden maar ook de tussenruimtes van de bomen en schaduwen worden naar de horizon toe kleiner.

Het wordt in de lessen uitvoerig toegelicht en u duidelijk gemaakt hoe dit verschijnsel ontstaat. En als u deze kennis eenmaal bezit en meester bent over de techniek gaat u er vanzelf opletten als uw tekening niet klopt.

Perspectivische verschijnselen zijn dan niet meer een mysterie. U past het dan moeiteloos toe. Bepaalde constructies leert u maken in lijn of in kleur.

In lijn, niet alleen rechte lijnen maar ook ronde vormen zoals cirkelvormen verftonen perspectief zowel in de verte maar ook hoe u ze bekijkt van welk standpunt.

Van onderaf gezien of samenvallend met de horizon of van bovenaf gezien. Denk hierbij aan een fles of glas, kom, wiel etc. Allemaal voorwerpen die ronde vormen hebben. Deze vormen veranderen echter door de perspec tief.

Read more

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *