Lerentekeneninstappen.com

Hoe leer je tekenen?

Hoe leer je tekenen? Hoe kan je tekenen?

Er zijn verschillende manieren om te https://www.lerentekeneninstappen.com/tekenen/, namelijk :

Naar de werkelijkheid, de wereld van het zichtbare

Onderwerpen worden bekeken, ontleed, berekend, in een bepaalde rangschikking gebracht.

Uit eigen verbeelding
Hierbij put je uit je fantasie. Je gaat af op wat je herinner. Dat kunnen soms duidelijke gedachtebeelden zijn, maar ook wel vaag. Als je het werk van William Blake bekijkt begrijp je wat ik bedoel.

Hoe leer je tekenen?

werk van William Blake

Combinatie van werkelijkheid en fantasie
Bijvoorbeeld. Je hebt een boom gezien en doet denken aan een menselijk figuur. Nu ga je deze boom zodanig vervormen en mogelijk iets overdrijven en bepaalde details weglaten om het te laten lijken op het beeld dat je voor ogen houdt. Misschien maak je de omgeving ook anders!

Zo kan het gebeuren dat als een meisje van bijvoorbeeld drie jaar wat aan het tekenen is. Wanneer je dan aan haar vraagt wat ze tekent kan ze als antwoord geven: “Ik weet het niet, ik ben nog niet klaar.”
Dit is beslist geen dom antwoord. Ze bedoelt, dat wanneer ze haar open of potlood op papier zet en daarmee wat krabbelt er een soort figuur ontstaat.

Daaruit kan langzamerhand iets herkenbaars te voorschijn komen. Dus, ze tekende eerst en ontdekte pas naderhand wat het voorstelde.
Misschien heb je deze vorm van tekenen vroeg of laat wel eens beoefend. Mijzelf is het ook wel overkomen bij het gedachteloos krabbelen op een enveloppe of stukje papier tijdens een telefoontje of andere bezigheid. Deze krabbels ontstaan automatisch en doe je onbewust.

Verklaring als volgt:

Voortkomend uit een primitief gevoel voor versiering en dat in combinatie met een soort ritmisch zintuiglijk spel van bewegen van potlood of ballpoint (net wat je in handen hebt) over het papier naar eigen wil van het oog.
Dit zou je ook eens opzettelijk kunnen kunnen doen om iets dergelijks te tekenen. Al tekenend kan je namelijk ook ideeën krijgen. Kijk hiervoor eens naar reproducties van het werk van Joan Miro of van tekeningen van Paul Klee.

Tekenen kan nabootsen of scheppen zijn. Als het klakkeloos nagetekend wordt als een foto kan dat ook kunstig zijn. Voor mij is het meer kunst, ook al lijkt het niet helemaal op de werkelijkheid, als er een gedachte achter zit. Wanneer er een scheppend proces aan voorafgaat. Tekenen is dus ook: observeren, ontdekken, uitbeelden.

Toen in vroegere tijd het fototoestel nog niet was uitgevonden, werden portretschilderijen gemaakt zoals in de tijd van Rembrandt. Bij portretten moesten de personen echt lijken. Je zou denken dat daarbij weinig vrijheid was in het weergeven daarvan.

Toch hebben Rembrandt en andere schilders uit die tijd hun eigen stijl en behandeling techniek en dergelijke erop los gelaten. Niet alleen kan je het zien aan de schilderijen maar ook aan de tekeningen.

Ook vooral bij Rembrandt het schilderij De Nachtwacht werden bewust door hem op de achtergrond bepaalde figuren wat meer in het donker gehuld en minder zichtbaar. Dit wilde hij zo ter wille van de compositie en het licht/donker effect. Dit werd echter niet altijd in dank afgenomen omdat de niet duidelijk afgebeelde mensen betaald hadden voor het portret en zich nu achter geschoven voelden.

Dit artikel ging over “Hoe Leer Je Tekenen. ”

Er is ook een artikel over Een Onderwerp Kiezen.

Beste lezer,

Vond u het een interessant artikel? Of heeft u nog opmerkingen? Laat gerust uw reactie achter, hieronder. Het wordt op prijs gesteld! Leave a Reply.

Read more

 

 

Mobiele versie afsluiten