Lerentekeneninstappen.com

Perspectief tekenen hoe doe je dat?

Perspectief tekenen, hoe doe je dat?

Als je goed waarneemt en dan meen ik als een kunstenaar dan zie je vanzelf de verkortingen. Maar om het te leren en er getraind in te zijn heb je toch wel achtergrond nodig om te weten hoe perspectief werkt!

Door deze kennis voorkom je fouten te maken. Je hebt controle zo over je tekeningen. Iets in perspectief tekenen is ook niet weg te denken als je de bedoeling hebt iets uit de werkelijk in driedimensionaal op het platte tekenvlak neer te zetten.

Perspectief tekenen, hoe doe je dat?

Daar zie je hier een alledaags voorbeeld van in lijnperspectief

perspectief tekenen hoe doe je dat?

Je ziet containers staan langs de stoeprand. De verticale lijnen X genoemd wijken niet af. Maar wel de horizontale lijnen. En je ziet dat de containers steeds kleiner worden voor het oog.

Ik heb lijnen getrokken naar een denkbeeldig verdwijnpunt op de horizon. Deze wijkende horizontale lijnen gaan allemaal naar dit zelfde verdwijnpunt.

Omdat de containers kleiner zijn dan wijzelf lopen de lijnen op naar de horizon. De vlakken A,B,C,D,Een F worden daardoor ook kleiner. De blauwe lijnen hebben ook een verdwijnpunt op de horizon. Alle zelfde wijkende lijnen zowel van B t/m F hebben hetzelfde verdwijnpunt op de horizon. Een ander verdwijnpunt wel te verstaan.

Verder kan je zien dat de vlakken zowel van A en A1 bij de volgende containers kleiner en smaller worden. Dit voorbeeld geldt voor allerlei objecten. Dit is toepasbaar bijvoorbeeld op huizen, muren, hekken, bomen etc.

Kijk ook naar de vlakken die aangegeven zijn met rode pijlen.

Hoe ervaren wij de ruimte? De ruimte nemen wij waar door ons oog, het beeld op ons netvlies. Dit is een licht gebogen vlak waarop de lengte en breedte van de voorwerpen worden geprojecteerd. Dit in het kort weergegeven.

  1. het schijnbaar kleiner worden van de dingen
  2. kleurverandering, door de atmosfeer tussen ons oog en het voorwerp

1. Een boom vlakbij door een raam waargenomen ziet u slechts gedeeltelijk en e en groep huizen op afstand ziet u geheel.

2.De bladeren van bomen dichtbij zijn nog groen maar op afstand is er verandering in de kleur groen van dezelfde bomen. De kleur wordt meer blauwgroen of zelfs lila.

Het schijnbaar  kleiner worden van de dingen van dezelfde grootte gaat zeer geleidelijk. Men zou een verbindende lijn erlangs kunnen tekenen. Er is heel veel te zeggen of te schrijven over perspectief. In mijn boek Tekenen Kan Je Leren staat veel over perspectief.

Omdat dit een blogbericht is en geen boek kan ik u alleen de beginselen mededelen. De perspectiefleer is een zaak van waarnemen en gezond verstand.

Is het nu noodzakelijk om de theorie door en door te kennen om te gaan tekenen of te schilderen? Dat niet direct als we van nature een volkomen “zuiver oog” zouden hebben. Dan zouden we gewoon kunnen tekenen wat we zagen zoals ik in de eerste alinea al vermeldde. Maar dat is vaak niet het geval! Vaak hebben we de neiging dingen niet weer te geven zoals we ze zien. We tekenen wat we weten zoals een kind dat ook doet.

Hij zal de bovenkant van een vaas als een cirkel weergeven maar de onderkant door middel van een horizontale lijn. Omdat hij weet dat een cilinder niet op een tafel kan staan.

Zo laat dit voorbeeld zien. a door een kind. b zoals het er werkelijk uitziet.

Zo zie je Perspectief tekenen, hoe doe je dat? Ook perspectief bij cirkels, die overgaan in ellipsen. Vormveranderingen doen zich voor afhankelijk van het gezichtspunt van de toeschouwer. Op ooghoogte, onder ooghoogte en boven ooghoogte. Wat is ooghoogte? Ooghoogte is wat je ziet op die hoogte en dat is je horizon.

 

 

Drie belangrijke stellingen betreffende perspectief van de rechte lijn. Met dit gegeven (leer het uit uw hoofd) brengt u ruimte in uw tekeningen en geeft u de mogelijkheid fouten te ontdekken in uw eigen werk en in dat van anderen.

1 Een wijkende horizontale lijn, onder ooghoogte loopt op naar de horizon.

2 Een wijkende horizontale lijn, boven ooghoogte loopt af naar de horizon.

3 Een wijkende horizontale lijn, op ooghoogte valt samen met de horizon.

Bovengenoemde afbeelding geeft deze stellingen prima weer. Hierbij de verklaring voor de duidelijkheid.

De rechthoek ABCD in wijkende stand, horizontaal heeft 2 zijden evenwijdig AB en CD verder AC en het onderste vlak AC en BD. De lange zijden gaan naar V! het verdwijnpunt op de horizon. De korte zijden naar V2.

Alle lijnen onder de horizon lopen op. De rechthoek op ooghoogte, (u kijkt hier niet onder of boven de horizon) valt samen met de horizon. (CADB)

Alle lijnen boven de horizon lopen hier af.

Wat ik geleerd heb, hoe pas ik het toe? Probeer het eens uit. Want niets beter is het om de theorie in de praktijk uit te testen. Begin met eenvoudige voorwerpen, bijvoorbeeld een boek of een hek.

Leer perspectief tekenen, hoe doe je dat?

Een gebouw in perspectief                                         

 

 

 

 

Nog een foto van een spoorlijn………………………….

Wellicht merkt u nu de wijkende lijnen op van de bomen, de rails en de staanders.

Op foto’s kunt u ook goed de perspectief zien. Dat is bovendien mooi oefenmateriaal. Perspectief tekenen, hoe doe je dat is dan niet zo moeilijk meer.

Ook is er nog de perspectief van ronde voorwerpen waarvan ik een tip van de sluier heb laten zien, zoals de cilinder. Daar is nog veel meer over te zeggen evenals de perspectief in het algemeen en ook betreffende gezichtsstandpunten, perspectief bij mensen en dieren. Dat leert u allemaal vanuit mijn boek Tekenen Kan Je Leren.  Niet alleen perspectief maar nog veel meer zoals:

  • De eerste vormoefeningen voor hand en oog.
  • Letters als basis om te tekenen.
  • Hoe teken ik natuurlijke en geometrische vormen?
  • Hoe teken ik planten, bloemen en landschappen?
  • Hoe teken ik perspectief en verhoudingen? Perspectief tekenen, hoe doe je dat?
  • Hoe teken ik het mensen?
  • Hoe teken ik dieren?
  • Hoe maak ik een goede compositie?
  • Welke technieken en materialen heb ik nodig om te tekenen?
  • Hoe leer ik ontwerpen en wat is ontwerpen?

Als laatste laat ik u een aantal een aantal situaties zien waarbij het standpunt van de kijker of tekenaar gewijzigd is.

U ziet dat de horizon altijd op ooghoogte blijft. In het boek wordt nog veel meer geschreven over perspectief.

Mogelijk bent u alvast op weg geholpen om uw tekeningen te verbeteren.

Mocht u een bepaalde vraag hebben over perspectief dan ben ik bereid daar een antwoord op te geven. U kunt me gerust vragen door hieronder uw vraag te stellen.

Veel succes!

Frederico

 

Read more

 

 

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten