Lerentekeneninstappen.com

Bloemen tekenen stap voor stap

Hoe leer je bloemen tekenen stap voor stap? Je begint eerst met de hoofdvorm op te zetten. Ik hoop dat je begrijpt wat een hoofdvorm is. Ik zal je hierbij een voor beeld geven. Het is net al met andere vormen die je tegen komt om te tekenen.

Bloemen hebben het voordeel dat ze voor jou gemakkelijk als model dienen. Teken het liefst bloemen naar het leven want daar leer je het meest van.

Je kan een boeket uit een bloemenwinkel nemen of voor het begin een enkele bloem. Ook is er nog een optie door een plantje met bloem te kopen. En als je over een tuin beschikt is het in het geschikte seizoen eenvoudig over een bloem te beschikken.

Bloemen tekenen stap voor stap

Laten we als voorbeeld de volgende bloem onder handen nemen. In dit geval een gerbera.

En natuurlijk hangt het ook af van welk standpunt we de bloem opstellen en zien. We blijven nu op dezelfde afstand zitten vanaf de bloem om een andere stand te voorkomen.

De losse bloem hebben we voor het gemak in een vaasje of iets dergelijks gezet.

We gebruiken nu alleen potlood en papier. Nu gaan we de hoofdvorm bepalen. Vanuit deze stand is de bloem niet rond maar ellipsvormig.

Het hart van de bloem is daarom ook dichterbij en niet in het midden. Dit wordt het perspectivisch midden genoemd .

We beginnen met de hoofdvorm, een grove ovaalvorm. Hierin bepalen we waar het hart moet komen. Kijk naar je model.

uitwerking met licht en schaduw

Als je dit kan tekenen kan je alle soortgelijke bloemen tekenen, zoals margrieten, madeliefjes, zonnebloemen etc.

Een roos bijvoorbeeld is weer heel anders samengesteld, maar ook hierbij kan je de hoofdvorm (grondvorm) als basis gebruiken. Dit is ook goed om te voorkomen dat je het geheel niet meer ziet.

De bloemblaadjes die het dichtstbij je oog zijn zijn het scherpst en duidelijkst. Verderop moet je de blaadjes meer laten vervagen. Hierdoor krijg je ook diepte.

Een boeket bloemen tekenen…

Een boeket bloemen tekenen bouw je ook op met grondvormen. Maar daar moet je niet alle bloemen dezelfde waarde geven. Die meer van je af zijn meer vervagen en minder details. Als je je ogen bijna dicht doet maar nog net genoeg open om wat te zien dan zie je vanzelf meer de verschillen tussen belangrijk en minder belangrijk.

Bloemen tekenen stap voor stap omdat het dan gemakkelijker is.

Oefeningsopdracht: Probeer een bloem te tekenen in verschillende standen. Je kan de bloem van onderaf of bovenaf, van opzij of van voren bekijken en tekenen. Zelfs ook op ooghoogte of liggend op de tafel. Probeer diverse standen. Breng er variatie in. Zorg dat vormen goed zijn. Een bloem zonder perspectivisch verloop zie je alleen als je bovenop de bloem kijkt. Dus zelden is deze stand zichtbaar.

Ook is het juist leuk als er een paar bloemblaadjes gekruld of iets vervormd zijn. Dan lijkt de bloem levendiger. Ook kunnen we bij een al te regelmatige vorm juist een paar blaadjes vervormen zodat het levendiger wordt. Is dit geen goede tip?

Toch door onwetendheid en onkunde van de bloem wordt meer dan eens, vooral bij beginners of amateurs een ronde cirkel gemaakt met daarin ook weer in het midden een hartje van de bloem. Dus zo:

Dit is niet wat we gaan tekenen. Dit is bijvoorbeeld wel als basis geschikt voor een decoratieve tekening.

Overigens is dit een kunstbloem welke ook goed oefenmateriaal is.

Hoe tekenen je bloemen in een boeket?

Bij het tekenen van een boeket ga je ook zo te werk.

Hoofdvormen eerst bepalen.

Pas er voor op dat je een leuke compositie maak en geen gesloten vorm zoals hieronder

Hoe een fuchsia te tekenen?

Ook eerst weer de hoofdvormen opzetten.

Het kan ook leuk zijn en tevens als oefening te doen door een silhouet met zwart potlood of zwarte plakkaatverf een bloem te tekenen. Dat kan ook met oostindische inkt en penseel. Maar zet dan eerst in potlood de omtreklijnen op.

 

 

 

Hieronder een kort filmpje over hoe je een roos kan tekenen.

Voor meer informatie over bloemen tekenen en oefeningen raad ik je het volgende boek aan dat alles over tekenen leert.

Vormen en lijnen tekenen van A-Z en diverse onderwerpen waaronder hoofdstuk Plant en Bloem.

Interesse? Ga dan direct naar www.lerentekeneninstappen.com Boektitel In Stappen Leren Tekenen!

Ik wens je verder succes!

PS Je mag een reactie of opmerking achter laten door iets naar beneden te scrollen tot Leave a Reply.

Read more
Mobiele versie afsluiten