Lerentekeneninstappen.com

Portrettekenen en portret schilderen

Portrettekenen en portret schilderen kan je doen naar levend model maar ook naar foto.

Je bent misschien geneigd om van foto’s te werken. Er is geen probleem betreffende kosten en moeite voor het krijgen van modellen. Foto’s kan je gebruiken. De camera lost elk probleem van perspectief en verkortingen op. Maar fotografie is ook geen gemakkelijke weg.

Foto’s zijn niet een kant en klare tweedimensionale gelijkwaardigheid aan de levende werkelijkheid. De schilder moet zelf de intrinsieke kwaliteiten van de foto gebruiken als zijn grove materiaal.

Portrettekenen en portret schilderen….

Er is vandaag de dag een opleving van interesse in fotografie door schilders: velen zijn vooral beïnvloed door wazige nieuwsfoto’s en de korrelige textuur van een grof halftintpunt. Francis Bacon, bijvoorbeeld, heeft inspiratie gevonden in film stiltes en eerdere fotografische verslagen over de mens en dieren in beweging.

Portrettekenen en portret schilderen dan wel schilderen/tekenen vanaf foto’s

Werkend vanuit een zwart-witte fotografie omdat de kleuren nog moesten worden uitgevonden, om
schilderijen te kopiëren. Thans kan je kleurenreproducties gebruiken.

Door het kopiëren van schilderijen kan je ook leren. Maar dan moet je het zelf proberen te “vertalen”. Niet klakkeloos natekenen of naschilderen. Kijk waar de nadruk op ligt. Welke lijnen zijn belangrijk en hoe zijn de kleuren? etc.

Men wordt pas ten volle bewust van subtiliteiten van een schilderij wanneer men probeert het te kopiëren. Ik denk dat het alleen waarde heeft om tekeningen of schilderijen te kopiëren van beroemde kunstenaars. Het is onwaarschijnlijk om zo realistisch te leren tekenen of schilderen.

Portrettekenen en portret schilderen….

Alleen werken naar het model kan dat doen. Het belang van het kopiëren is om iets over de kunst zelf, over compositie, stijl en formele ontdekkingen van meesters ontdekken.

Zelfs een snelle potlood schets zal het voornemen van een kunstenaar duidelijker tonen dan door een lange periode alleen te kijken naar het schilderij.

In plaats van een figuur tegen een zeer donkere achtergrond op het schilderij kan je een lichte achtergrond maken en daar het figuur afbeelden waardoor je misschien ook iets leert van zo’n tekening of schilderij. Zie bijvoorbeeld de volgende reproductie van een schilderij van Baldung Grien.

Maar het is in ieder geval een goed idee, met opzet een aantal dergelijke aspecten van het schilderij dat je kopieert, te veranderen. Het volgen van het origineel zal je dwingen meer na te denken over wat je kan doen dan wanneer je automatisch het origineel zou volgen in al zijn aspecten.

Door het schilderen van een lichte achtergrond, ben je ook in staat om het modelleren van de figuur te ontwikkelen dan dat een donkere achtergrond dat zou hebben toegestaan. Hier ziet u een donkere achtergrond.

De schilder heeft het waarschijnlijk bewust gedaan om het blanke lichaam goed uit te laten komen. Maar  om het figuur te herleiden is het goed zoals ik al opmerkte, een lichte achtergrond als oefening te gebruiken.

De naam van het schilderij is Venus en Amor en is geschilderd in de 15e eeuw door de duitse schilder Hans Baldung Grien.

Vond u dit artikel leerzaam? Heeft u een opmerking? Laat dan hieronder bij “comments” een reactie achter, hetgeen op prijs gesteld wordt en je maakt kans op een gratis ebook.

Read more

Mobiele versie afsluiten